Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя една изложба,

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя една изложба,
Коментари Харесай

Руският художник Владимир Пронин с изложба във Варна

Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ - Варна, показва една галерия, блестяща с великолепието на багрите си.

На 15 юни 2021 година варненската аудитория ще се срещне с известния съветски художник Владимир Пронин, който основава собствен саморасъл жанр, инспириран от традициите на византийската мозайка и православната икона.

Ярката орнаменталност на работите на Пронин дава съображение на експертите да дефинират стила му като орнаментален неосимволизъм.

В живописните композиции на съветския създател се преплитат сложнофигурни геометрични форми, звезди, преливащи се един в различен мозаечни редове.

Владимир Пронин показва своето изкуство в независими изложения в Русия, Съединени американски щати, Франция, Германия и други страни.

Негови произведения са благосъстоятелност на галерии и колекционери от целия свят.

Експозицията е част от програмата на Дните на съветската просвета във Варна – 2021. Изложбата ще бъде показана в ГХГ „ Борис Георгиев “, в зала 4 и в централното предверие на втория етаж на Фестивалния и конгресен център.

Сред творбите на Владимир Пронин, които ще забележим във Варна, особено място заема огромен триптих, отдаден на светите братя Кирил и Методий. Графики върху коприна ще добавят представянето на актьора.

В изложбата вземат участие със свои творби и учениците на маестрото на четката - Елена Аксьонова, Елена Свиридова, Лада Фадеева, Ульяна Яроцкая и Полина Поплаухина.

Владимир Пронин е роден през 1955 година в Красногорск, Русия. Завършва Федоскинското учебно заведение за живописна миниатюра, а през 1982 Московската академия за текстил, а школовката в декоративните изкуства дава отпечатък върху цялото му творчество.

Откриването на изложбата е на 15 юни, вторник, от 18:00 ч.

Тя може да се види до края на юни 2021 година в ГХГ - Варна на ул. „ Любен Каравелов “ 1.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР