Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изказа специална благодарност към

...
Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изказа специална благодарност към
Коментари Харесай

Турция със специална благодарност към България за посредничеството за срещата с ЕС

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изрече специфична признателност към България за позитивната и градивна роля по отношение на организирането на среща на върха Европейски съюз-Турция. Президентският представител уточни, че Анкара отдава доста огромно значение на срещата във Варна, тъй като чака диалозите там да дадат нов подтик на връзките ѝ с Евросъюза в позитивна посока, оповестява БНР.

Такъв подтик, съобщи още Ибрахим Калън, би било либерализиране на визовия режим за турски жители в Европа. Говорителят на Ердоган напомни, че Анкара е изпълнила всичките 72 условия, които й бяха сложени като част от съглашението от март 2016 година за прекъсване на мигрантската вълна към Европейския съюз. Брюксел признава турските достижения по съвсем всички точки, само че има искания Анкара да реформира антитерористичното си законодателство. Калън подчертава, че в случай че визите отпаднат, това ще промени и възгледите на Турция за Евросъюза.

В последната си изява на тематика Европейски съюз по-рано тази седмица президентът Ердоган даде да се разбере, че не приема самодейността на френския президент Еманюел Макрон вместо участие на Турция да бъде препоръчано особено партньорство с Европейския съюз.

Президентският представител и консултант уточни, че на срещата във Варна на 26 март ще вземат участие ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, българският министър председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Анадолската организация заяви, че посланикът на Турция към евроинституциите Фарук Каймакчъ е предал в Страсбург на заместник-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс проектодокумент за либерализация на визовия режим за турските жители. Без да показва какво тъкмо съдържа документът, дипломатически източник споделил пред турската организация, че Анкара била подготвена да стартира работа по осъществяването на точките в него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР