Говорителят на партия “Възраждане г-н Волгин, също като депутатите ѝ,

...
Говорителят на партия “Възраждане г-н Волгин, също като депутатите ѝ,
Коментари Харесай

Да култивираш фашизоиди не е демокрация. Това е глупост

Говорителят на партия “Възраждане ” господин Волгин, също като депутатите ѝ, отделил скъпо ефирно време, платено от данъкоплатеца, да прочете статуса ми за потребността от парламентарна изолираност, “санитарен кордон ”, за фашизоидните партии.

Благодаря.

След това нарекъл сходна политика “фашизъм ”.

Това е огромна нелепост. Управление се образува от болшинства, никой не е абониран да взе участие. И аз постоянно съм бил последовател на договарянията за образуване на болшинства, на компромиса, на представителната народна власт с всичките ѝ недъзи. Нещо повече - последовател съм на умереното политическо говорене и огромен съперник на радикализма и поляризацията.

НО! И то е огромно “Но ”.

Да опитваш да култивираш извънредно фашизоидно държание като това на “Възраждане ” посредством даване на властови позиции не е нито либералност, нито демократизъм, а елементарна нелепост.

Хитлер през 1933г. напълно не е единственият образец за пагубните последствия от сходно държание. Да припомня - тогава Хитлер печели избори с към 30% (и по-нисък резултат от предишните) след поредност саморазпаднали се парламенти. И едни честни, само че доста глупави хора от консерваторите, центъра (католиците) и социалдемократите вземат решение, че техните идейни разлики не разрешават да сформират държавно управление. И консерваторите и центъра вършат Хитлер канцлер. Останалото е история. Историята на десетки милиони изгубени животи.

Не по-ведър образец са почтените, само че глупави хора, които легитимират Българска комунистическа партия в границите на Отечествен фронт. И още доста.

Но историята учи. И в днешна демократична Европа партиите, които проповядват принуждение, които попречват други партии да употребяват парламентарната естрада, които сла̀вят нападателни диктатури, са зад хигиеничен кордон. Освен в случай че се потвърди, че апелите им за принуждение са подплатени с подготовка за принуждение. Тогава са зад решетки.

И това няма нищо общо с множеството законни национал-консервативни организации, които вземат участие във властта в днешна Европа. Може да ги харесваме, може и не. Аз - не. Но те, за разлика от ”Възраждане ” и Волгин, не са нито антидемократични, нито пропутински представители.

Коментарът от от профил на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР