Готви ли се удар по инфлацията?Продукти от 17 основни вида

...
Готви ли се удар по инфлацията?Продукти от 17 основни вида
Коментари Харесай

Голям удар по търговциге! Ето списъкът с храните

Готви ли се удар по инфлацията?

Продукти от 17 съществени типа храни да се оферират с оптималната надценка от 10 на 100. Това планува план на Закон за надценките на питателните артикули, който е оповестен през днешния ден за авансово публично разискване на интернет страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността, оповестява Българска национална телевизия.
-->
Изготвеният все още образцов лист включва: ориз, брашно вид 500, самун " Бял ", самун " Добруджа ", свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2 - 3,8 на 100, кисело мляко краве 2 - 3,8 на 100, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лв., които оферират за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храни, приложени в листата към закона. Търговците ще са задължени да образуват последна цена на определените от тях артикули с оптималната надценка от 10% от цената на доставчика.

Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система и промишлеността. Забранява се включването на имитиращи артикули измежду избраните от комерсиалните обекти.

Ако търговецът не даде данни за избраните от него артикули, се постанова санкция в размер от 5000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева За търговците, за които е открито, че не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция в размер от 5000 лева до 50 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева до 100 000 лева

В края на предишния месец министър Стоянов увери, че интензивно се работи и по други две посоки, свързани с нормативни промени и по-ефективен надзор от страна на институциите. " Подготвяме два нови законопроекта - Закон за търговията с храни и Закон за комерсиалните надценки. Вторият закон предвиждаме да има стеснен времеви интервал, като таванът на надценките ще се ползва за стеснен брой артикули ", сподели тогава Никола Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР