Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на

...
Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на
Коментари Харесай

Готвят поредни промени при шофьорските курсове

Готвените промени при шофьорските курсове ще подсигуряват по-високо качество на образованието и ще понижат нелоялните практики. Това стана ясно по време на конференция, по отношение на оповестения за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на позволение за тяхното образование. Новите оферти бяха показани от изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски и заместител изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Дамян Войновски.

Бойко Рановски разгласи, че до препоръчаните текстове се стигна след поредност от диалози, срещи и разбори на пътната сигурност и образованието на водачите. „ Последните данни демонстрират, че за шестте месеца на 2020 година тежките ПТП с присъединяване на нови водачи са 96 с 24 починали и 108 ранени. При тези катастрофи 35 от водачите са самокатастрофирали, при което са починали 6 и са ранени 35 участници в придвижването. В обитаеми места са настъпили 47 тежки ПТП с нови водачи, като 10 са починали, а 52 са ранени. Извън обитаеми места тежките произшествия са 49, с 14 починали и 56 ранени. Голяма част от тези катастрофи са породени от слаба подготовка на водачите, липса на образование и изпит отвън обитаемо място, подценяване на обстановките които пораждат на пътя, недобра преценка и реакция за отбягване на пътен случай, придвижване с висока и несъобразена скорост “, посочи Бойко Рановски.

Той уточни, че главната цел на плана е да се основат идентични правила за всички образователни центрове, поставяйки ги при равни условия. По думите му, това е значимо с цел да може да се подсигурява качеството на образованието и да се избегне нелоялната конкуренция, която утежнява образованието. „ Чрез електронна система ще реализираме транспарантно и обезпечено образование. Ще понижим административната тежест, като премахнем хартиените документи. Курсистите и техните родители ще имат достъп до досието на курсиста, преминатото образование и пътищата по които се е упражнявал. Веднъж вписани в регистрите инструкторите и образователните коли ще могат да бъдат местени в разнообразни образователни центрове без нужда от показване на спомагателни документи, каквото е условието все още. Важно е да се означи, че достъпът до системата ще бъде безвъзмезден, както за образователните центрове, по този начин и за курсистите “, добави Бойко Рановски.

Той бе безапелационен, че препоръчаните промени са изготвяни въз основа на данните от взаимните инспекции с разнообразни контролни органи, водените голям брой полемики с сектора и анализите на специалисти. „ Текстовете не са дефинитивни. В момента тече едномесечното публично разискване на наредбата. След привършване на разискването всички бележки ще бъдат прегледани и ще бъдат поканени заинтригуваните страни за необятно обществено дебатиране на измененията. След изчистването на всички противоречиви моменти наредбата ще бъде препоръчана за утвърждение от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията “, сподели още Бойко Рановски.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на позволение за тяхното образование е оповестен за публично разискване на:

· Страницата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията

· Портала за публични съвещания на Министерския съвет – strategy.bg

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР