Госпожо Шинева, Центърът за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) е

...
Госпожо Шинева, Центърът за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) е
Коментари Харесай

"Собствениците на детски площадки са длъжни периодично да проверяват безопасността им"

Госпожо Шинева, Центърът за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) е упълномощен орган за надзор, който управлява сигурността на детските площадки. Доколко те дават отговор на нужните нормативни условия?

- Въпросът за контрола на сигурността на детските площадки от ден на ден стои на дневен ред, така през последните години се построяват доста такива както от общините, по този начин и от частни вложители. В процеса на създаване отговорност имат четири заинтригувани участника - възложител (стопанин), архитект, производител и контролиращ орган. Проблемът сега е, че се губи връзката сред тези четири стопански оператора. Изграждането на детските площадки би трябвало да се случва по реда на Наредба 1 от 2009 година за устройството и сигурността на детските площадки, която след това има промени. Всяка от участващите страни би трябвало да е осведомена с условията в нея. Случва се проектантите да не познават добре условията за сигурност към оборудванията и настилките и площадката като цяло, както и условията на наредбата, отнасящи се до проектирането. Затова е най-добре те да потърсят способен орган, който да извърши такава оценка преди утвърждението на плана. Никога в практиката си не сме отказали помощ или подпомагане по този развой.
Нашият орган за надзор е упълномощен и е с извънредно огромен престиж в България. Той е от типа А - с най-висока степен на самостоятелност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Какви са отговорностите на производителите?

- Всеки производител на детско оборудване би трябвало да познава настоящите условия на стандартите и да ги ползва при производството на уреди за игра и настилки. Според наредбата производителят би трябвало да е сертифициран по ISO:9001 и да дава правилни протоколи от изпитване и документи за вложените материали. Наредбата дефинира и каква част от оборудванията, инсталирани на детската площадка, би трябвало да бъдат предопределени за деца с увреждания. Наредбата фиксира площадки за три възрастови групи: от 0 до 3 година, от 3 до 12 година и от 12 до 18 година Площадката за игра може да е предопределена и за повече от една възрастова група, само че в този случай се обособяват обособени зони за всяка от тях.

Необходимо ли е, преди да бъде пусната в употреба, площадката да мине през надзорен орган?

- Задължително преди въвеждане в употреба на площадките би трябвало да бъде осъществен надзор за сигурност от упълномощен орган за надзор от типа А с най-висока степен на самостоятелност. Задълженията на стопанина обаче не свършват дотук. Той е задължен да поддържа площадката за игра в положение, осигуряващо сигурност на ползвателите. Това се случва, като стопанинът прави от време на време надзор за забележими рискове, а един път годишно е длъжен още веднъж да наема самостоятелен орган от тип А, с цел да оцени общото равнище на сигурност на площадката за игра. Това се постанова, тъй като площадките се експлоатират непрекъснато, допустимо е незабавно след стартирането в деяние да възникне проблем, който заплашва здравето на децата. Най-голямата неточност на стопаните е, че пропущат периодическия и годишен надзор, тъй като не са осведомени със своите отговорности, написани в наредбата.

Кои са най-успешните ви посоки през миналата година?

- Най-голям растеж от клиенти имаме в сертификацията на производители от бранш " Строителство " и изпитванията на механически артикули от бранш " Машини и електрически уреди ". Значително е повишен растежът от интернационалните клиенти за изпитване и подредба на строителни артикули за реакция на огън в строителната лаборатория. Отбелязваме постоянен интерес от икономическите оператори и в другите две посоки - енергийна успеваемост и механически контрол на уреди с нараснала заплаха.

Доколко беше сполучлива миналата 2019 година за ЦИЕС - Стара Загора?

- Изминалата година беше сполучлива за нас, тъй като успяхме да увеличим клиентите си - стопански оператори от България и чужбина. Разширихме пазара си в чужбина, като сме стъпили допълнително от 35 страни. Имаме към този момент клиенти в Египет, Индия, Япония, Израел, Украйна, Грузия, Германия, Холандия и други Това за нас е доказателство, че ставаме все по-популярни с експертизата си и доверието към нас пораства. Наложихме се като водач в България и на Балканите и излизаме малко по малко на открито с престиж, подготвеност и самостоятелност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР