Горски пожари в Швеция, най-слабата реколта от картофи в историята,

...
Горски пожари в Швеция, най-слабата реколта от картофи в историята,
Коментари Харесай

Голямата суша през 2018-а: Горски пожари, малко картофи, клане на цели стада

Горски пожари в Швеция, най-слабата годишна продукция от картофи в историята, кръвопролитие на цели стада поради дефицита на фураж - селскостопанските производители в Европа към този момент не могат да преброят последствията на сушата, която сполетя северната част на континента през 2018 година

Според немската метеорологична работа сушата това лято е най-продължителната от началото на регистрите преди 140 години.

Навсякъде добивите на зеленчуци, плодове, зърнени култури и фураж понижиха. Рядко изключение станаха лозовите насаждения, които по-скоро завоюваха от горещината. Реколтата се обрисува извънредно изобилна в Шампан.

Пържените картофи обаче ще нарастнат. Производството на консервирани картофи на процедура се е свило " минимум с 20 % " спрямо предходната година в четири от петте съществени страни производители в Европа (Германия, Белгия, Франция и Холандия), като количествата им в Германия доближиха най-ниските си равнища в историята.

Швеция създаде по-малко картофи даже и от 1867 година, годината на огромния апетит, а шведската годишна продукция от зърнени култури понижа с 59 % спрямо 2017 година (по информация на Държавната организация за селско стопанство).

ИЗВЪНРЕДНИ ПОМОЩИ

В Австрия вредите са оценени на повече от 210 милиона евро, от които 130 милиона са единствено за фуража. Във френските райони Гранд Ест, Бургундия-Франш Конте, Централния масив и Алпите дефицитът на фураж е изключително изострен, а общите загуби се правят оценка на стойност сред 1,5 и 2 милиарда евро от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.

" Седемдесет френски департамента ще се възползват от режима при селскостопански бедствия, защото става дума за суша, съпоставима по въздействието си с тази от 2003 година, която към този момент бе избрана за историческа ", акцентира Жоел Лимузен от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.

Сушата бе извънредно продължителна, а пасищата по този начин и не позеленяха чак до есента поради неналичието на превалявания. Във Франция 30 % от засетите с рапица площи по този начин и не дадоха плод.

Извънредни помощи бяха отпуснати в Германия (340 милиона евро), Швеция (115 милиона евро) и Австрия (60 милиона евро), като в по-голямата част от засегнатите страни бяха предоставени и европейски средства.

ПРИНУДИТЕЛНО КЛАНЕ НА ЖИВОТНИ

Заради дефицита на фураж и сено, които постоянно се намират единствено на извънредно високи цени, се стигна до наложително кръвопролитие на крави.

В провинция Горна Австрия, която е главният район за развъждане на крави в Австрия, цените на фуража и сеното се повишиха със 7 % спрямо естествените, а плащаните на животновъдите цени спаднаха с 18 % спрямо пролетта.

Във Англия случаите на наложително кръвопролитие на животни станаха с 30 000 повече, а броят на нежизнеспособните агнета се е повишил с един милион повече спрямо предходната година (по информация на Националния фермерски съюз).

Във Франция " декапитализацията " на даващия мляко добитък стартира с увеличение от 7,5 % на случаите на кръвопролитие на даващи мляко крави през октомври спрямо октомври предходната година, което от своя страна докара до спад в цената на месото.

Някои животни се продават за 2,80 евро за кг този месец, " а са нужни 4,50 евро, с цел да покрият цената на производството ", споделя със страдание Лимузен, който се притеснява огромен брой животновъди да не прекратят активността си през идната пролет.

АДАПТИРАНЕ НА НОВАТА ОБЩА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА КЪМ КЛИМАТА

Броят на случаите на наложително кръвопролитие на животни не е огромен в Германия и в Холандия, където животновъдите разполагат със ресурси от сено от минали години. Бъдещата Обща европейска политика в региона на селското стопанство обаче, която е в развой на правене за интервала след 2021 година, " ще оказва помощ на производителите да се оправят с последствията от климатичните промени ", предизвестява Естер де Сноо от холандската Организация за земеделие и растениевъдство.

Във Англия. която се готви да напусне Европейския съюз, Националният фермерски съюз упорства за ограничения, които ще разрешат на бранша да се оправя с бъдещите суши. Съюзът желае производството на хранителни артикули да бъде сложено като приоритет за водоснабдителните мрежи и вложението при построяването на водоизточници от първостепенна значимост.

Изправени пред провокациите на климата, страните членки на Европейския съюз ще могат да употребяват част от фондовете, които до този миг се използваха за директни помощи за селските стопани, за опазването на околната среда, съобщи предходната седмица пред публицисти в Брюксел Еймерик Берлинг от Генералната работа на Европейската комисия по селското стопанство.

" Ключовите думи са иновация и предугаждане. Трябва Общата европейска политика да разрешава на селските стопани да могат в действителност да се оправят с рисковете и да извършат превантивни действия като да вземем за пример складирането на вода и развиването на система за обезпечаване " и за пасищата благодарение на направени от спътник карти, които стават все по-прецизни, твърди Лимузен.

Според скорошно проучване плануваните от Общата политика за селското стопанство ограничения за 2014-2020 година в региона на селското стопанство, околната среда и климата, имащи за цел понижаване на добива на вода за поливане " навсякъде са били със слаба резултатност " в Гърция, Румъния, Италия и Испания, защото не са били прилагани от селските стопани. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР