Горски масиви с общ размер, равняващ се на около 16

...
Горски масиви с общ размер, равняващ се на около 16
Коментари Харесай

Горските пожари по света се разрастват с рекордни темпове

Горски масиви с общ размер, равняващ се на към 16 футболни стадиони на минута, са били унищожени от горски пожари през 2021 година Това се показва в отчет на Global Forest Watch, представен от BBC.

Авторите му допускат, че по целия свят количеството изгорена дървесна завивка съвсем се е удвоило през последните 20 години. Изменението на климата е основен фактор за този растеж, защото води до по-високи температури и засушаване на доста места на планетата.

От общо 9 милиона хектара дървета, погълнати от пожар през 2021 година, над 5 милиона са били в Русия.

Новите данни разрешават на откривателите да разграничат дърветата, изгубени от пожари, и тези, унищожени за селско стопанство, дърводобив или по време на умишлени изгаряния.

През 2021 година, която втората най-лоша година в историята по размер на записаните пожари, е изгубена повърхност с размерите на Португалия.

Въздействието на загубите, свързани с пожари, се усеща основно в горите в по-северните страни като Канада и Русия.

Въпреки че пожарът е естествена част от метода, по който тези гори действат от дълго време, мащабът на заличаването, следено в Русия през 2021 година, е невиждан.

Дърветата и почвите съхраняват въглероден диоксид - един от основните газове, затоплящи атмосферата, и, съгласно специалистите, са от решаващо значение за оправянето с изменението на климата.

В Русия нарастването с 31% на загубите от пожари през 2021 година се дължи частично на продължителните горещи талази, които, съгласно учените, биха били на практика невъзможни без световното стопляне, провокирано от индивида.

В други елементи на света въздействието на обезлесяването също води до повече пожари.

Въпреки че доста от дърветата, които изгарят, ще израснат още веднъж за интервал от към 100 години, има доста влияние на тези загуби върху биоразнообразието, качеството на водата и ерозията на почвата.

Според Организация на обединените нации, прогнозите за горските пожари през идващите десетилетия са мрачни. Очаква се нарастване от 50% на рисковите пожари до края на този век.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР