Горещият картоф с връщането на големите ученици в клас беше

...
Горещият картоф с връщането на големите ученици в клас беше
Коментари Харесай

Големите ученици обратно в клас: Кой ще плати?

Горещият картоф с връщането на огромните възпитаници в клас беше трансфериран от полето на МОН към учебните заведения. От министерството позволиха децата да се върнат в клас, единствено в случай че бъдат тествани два пъти седмично, само че финансирането да бъде самостоятелно обезпечено – от учебното заведение или от родителите. Така се породи ново опълчване – кой може да си го разреши? Частното учебно заведение „ Увекинд “ в София още на 15 ноември заяви, че е съумяло да върне възпитаниците си в клас, само че тестванията се заплащат от родителите.

Такава организация има и в други частни учебни заведения, само че какво става с общинските? 

Проверихме по какъв начин виждат обстановката шефовете на няколко общински учебни заведения:

Според Диян Стаматов, шеф на 119 СУ в София , с това решение се опълчват опциите на учебните заведения с упованията на родителите.

„ Всички желаят учениците да учат присъствено, само че единици са учебните заведения, които могат да си разрешат да закупят тестванията от своя бюджет. Родителите основателно биха желали децата им да са сложени при идентични условия “, написа Стаматов в ядосан пост във Facebook.

" Откъде биха пристигнали тези финансови средства – от средства за заплати на учители или за ток и отопление? "  

" Това заслужено опълчване ли е? Делене на учебни заведения на имащи средства и такива, които нямат пари. Кому е належащо това разделяне в този момент? “, слага въпроса Стаматов.

За месец закупуване на проби едно огромно учебно заведение ще доближи лимитите на Закон за обществените поръчки процедура и ще има нов юридически проблем, за които „ разрешението “ на МОН ще бъде нелегално. А нужните средства за тестванията са към 5 000 – 6 000 лв. седмично.

Идва и другият миг: в случай че частните учебни заведения имат право да събират пари, това напълно не е позволено за общинските. Затова шефовете на общински учебни заведения са единни в апела, че би трябвало средствата за тестванията да дойдат от страната. И също така – тестванията да се вършат вкъщи.

Зорница Йончева, шеф на испанската гимназия „ Мигел де Сервантес “, София

" Бих заделила пари за проби и бих върнала още идната седмица най-малко 8 клас в учебно заведение. Но! Ще ми е неловко от тези сътрудници, които нямат опция.

Противопоставянето не е с родителите, а сред учебните заведения, а това не е Ок!

Ще намеря средства за тестванията, а те стартират от 4 лева нагоре броя. Спекулата и тук е голяма и учебните заведения са сложени в тези пазарни условия. И намирам за погрешно шефовете да се оправят, както могат сами. "

Клара Арабаджиева, шеф на 19 СУ „ Елин Пелин “, София

" Ще отпуснем средства за тестването на огромните възпитаници от бюджета на учебното заведение. Работя в посока това да стартира от 29 ноември и да продължи до Коледа. Парите ще са от икономиите, които учебното заведение направи от ток, вода и отопление, до момента в който децата учат отдалечено. Но същински се тормозя какво ще стане след Нова година? Очакваме новия бюджет, от кое място да взема средства, в които няма да имам запаси?

Затова приканвам родителите, които имат опция, да създадат тест за антитела на децата си. Това ще улесни доста процеса.

Освен това учебното заведение ще заплати тестванията за учителите, които нямат зелен документ. В 19 СУ от 120 души личен състав, единствено 10 % не са имунизирани или преболедували. Но какво ще вършат дребните учебни заведения, които нямат такива средства?

Одобрявам и тестването да се прави вкъщи, както за огромните, по този начин и за дребните възпитаници. Само родителите да носят резултата. Ние имаме доверие на нашите родители. Учим на доверие и децата. "

Съвсем други са настройките в общинското приблизително учебно заведение „ П. К. Яворов “ в Чирпан.

Трифон Йорданов, шеф на СУ „ П. К. Яворов “, Чирпан

" Решението на МОН е парадокс! В края на годината, когато обираме трохите, с цел да платим скъпото отопление на газ, поскъпналия ток, няма от кое място да се извадят 5-6000 лева на седмица на проби. Ние ще пуснем анкетите до родителите на огромните деца, само че сме принудени да изчакаме безплатните проби от МОН. Когато ги обезпечи.

И сега от начален курс от 12 паралелки единствено в 2 родителите утвърдиха тестването.

И без това доверието е проблем. Затова не съм оптимист, че с това тестване при нас концепцията ще сработи. "

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР