Горещи вълни, по-лесно разпространение на инфекциозни заболявания, недостиг на храни:

...
Горещи вълни, по-лесно разпространение на инфекциозни заболявания, недостиг на храни:
Коментари Харесай

Горещини, болести, продоволствена криза: рисковете от климатичните промени


Горещи талази, по-лесно разпространяване на инфекциозни болести, дефицит на храни: специалисти предизвестяват, че климатичните промени могат да създат невиждани провокации за здравните системи по света.

Продължилата повече от две години пандемия се отрази тежко на здравните системи по света, само че ще ги натовари още повече в бъдеще. Рискът от смъртност, провокирана от горещините например, се усилва. Според обява в научаното списание The Lancet за хората над 65 години той към този момент е с 68% по-висок, в сравнение с при започване на хилядолетието.

Публикацията е озаглавена " Здравето е в плен на изкопаемите горива ". По нея са работили 99 специалисти от над 50 институции, в това число Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО).
Редакцията предлага
Все повече горещи талази в Европа

В допълнение към световния отчет по тематиката има и районни издания, които да вземем за пример се концентрират върху последствията от изменението на климата съответно за Европа. През последното десетилетие европейците са били изложени на спрямо интервала 2000-2009 година Освен това по-топлият климат в Европа благоприятства разпространяването на инфекциозни болести като денга, малария и западнонилска тресчица.

" Пандемията от безспорно ни сподели, че здравето на европейците би трябвало да бъде защитавано от различни катаклизми. Сега обаче виждаме, че възходящото влияние на изменението на климата върху здравето оказва спомагателен напън върху здравните системи както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект ", споделя Мария Нилсон, професор по публично здраве в Университета Умео в Швеция. " За да осигурим здравословно и стабилно бъдеще, се нуждаем от устойчиви на климата здравни системи, които да сведат до най-малко актуалните и бъдещите въздействия на изменението на климата върху здравето, като в същото време понижат риска от бъдещи пандемии. "

Изменението на климата съставлява риск и за прехраната

Освен за горещините и инфекциозните заболявания, отчетът предизвестява и за възходящи проблеми в региона на продоволствената сигурност. По-високите температури редуцират вегетационния интервал на царевицата и пшеницата да вземем за пример, а рисковите метеорологични феномени могат да унищожат реколтата.

Според разбора на изследователската група през 2020 година към 98 млн. души в допълнение са  поради рискови горещини спрямо интервала 1981-2010 година Понастоящем тези проблеми се изострят и от, която попречва и доставките на зърно.

Твърде малко страни обръщат внимание на казуса

Тези спомагателни закани, свързани с изменението на климата, вършат акомодацията още по-важна. Според обявата обаче малко под половината от изследваните страни са проучили по какъв начин техните здравни системи ще би трябвало да се приспособяват към бъдещите въздействия на климатичните промени.

Адаптацията към горещините, която играе значима роля изключително в градовете, също не е приоритизирана в международен мащаб до момента. От оценените 1038 градски центрове в отчета единствено 27% са избрани като умерено зелени, макар че растенията са от особена значимост за охлаждането на градовете. Вместо това от ден на ден семейства прибягват до енергоемки климатични системи.

В отчета се показва също, че страните към момента разчитат прекалено много на изкопаемите горива за произвеждане на сила. Ограничаването на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий,, не може да бъде реализирано по този метод.

По-балансирано хранене би помогнало

Все отново отчетът предлага няколко проблясъка на вяра. Медиите по света все по-често отразяват въздействието на климата и последствията от него върху здравето, а политиците също все по-често се занимават с тези въпроси. И макар енергийният бранш към момента да е надалеч от това да е изцяло възобновим, през 2021 година 80% от вложенията в бранша са били направени в енергийни източници, които не зависят от изкопаеми горива.

Докладът съдържа и съответни оферти за решения. Например би имало няколко преимущества. В селскостопанския бранш ще се спестят 55% от излъчванията от производството на алено месо и мляко. Освен това ще бъдат предотвратени и до 11,5 милиона смъртни случая, свързани с храните, годишно и ще се понижи рискът от зоонози - инфекциозни болести,. Едно от тези болести е Ковид-19.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР