Горещ и еуфоричен пазар на жилища в страната ни завещава

...
Горещ и еуфоричен пазар на жилища в страната ни завещава
Коментари Харесай

Пет прогнози за пазара на жилища през 2022 г.

Горещ и еуфоричен пазар на жилища в страната ни завещава отиващата си 2021 година Сделките с парцели в страната са с 20% повече като брой спрямо 2019 година по данни до края на септември. В Бургас, Пловдив, София и Варна нарастването е над междинното за страната и в някои от тези градове съвсем доближава 40% по данни на Агенцията по вписванията. Цените вървят нагоре. Очакваният им междинен годишен растеж в София е към 10%. Лихвите са рекордно ниски и ипотечното кредитиране нараства с темпове, невиждани от 2008-2009 година - и като нови ипотеки, и като сума. Започнатото ново строителство се движи с 20% над равнищата от 2020 година - като здания, жилища и РЗП. А новите строителни позволения отразяват наклонността да се строят все по-големи здания. Те са за 17% повече здания, само че с 40% повече жилища и 26% по-голяма РЗП, спрямо деветмечието на 2020 година по данни на Национален статистически институт.

Пазарът върви нагоре и специалистите означават, че сегашният прогресивен цикъл при парцелите се обрисува като най-дълго траялия в последните тридесет години. Всяко начало обаче има край. През втората половина на годината набъбнаха и страховете, че жилищата са надценени, че пазарът се откъсва от фундаментите си и стартира да прегрява. Казано в резюме - че отново се надува балон. Каква да чакаме да е идващата 2022 година за пазара на жилища в страната? Това попитахме петима специалисти в сферите на макроикономиката, недвижимите парцели и строителството.
В анкетата може да прочетете мненията на, изпълнителен шеф на " Реалто груп ",, основен икономист на УникКредит Булбанк,, основен икономист на Института за пазарна стопанска система,, изпълнителен шеф на " Пи Ес Ес строителство ",, изпълнителен шеф на " Явлена ". Жилищата ще стават все по-недостъпни
, основен икономист на УникКредит Булбанк
Ако повече семейства изберат да живеят чартърен, търсенето ще намалее и нарастването на цените на жилищата ще е по-малко, споделя Кристофор Павлов, основен икономист на УникКредит Булбанк Реклама
През 2020 година домакинство със междинни приходи е трябвало да икономисва брутния си приход преди налози в продължение на 4.3 години, с цел да си купи приблизително за страната жилище от 73 кв.м. Това прави жилищата у нас " съществено недостъпни " съгласно четиристепенната канара за оценка, желана от икономистите на Уникредит Булбанк. В същото време през миналата 2020 година жилищата в България са по-малко недостъпни както в съпоставяне със стойностите, следени при взрива с цените от 2004 - 2008 година, по този начин и по отношение на стойностите, регистрирани в дълъг лист от развити и разрастващи се страни.

В кратковременен и средносрочен проект достъпността на жилищата постепенно ще се утежнява, защото, въпреки и в умерени пропорции, темповете на повишаване на цените на жилищата най-вероятно ще изпреварват темповете на повишаване на приходите.

Два фактора ще имат значима роля за ускорение темповете на напредък на цените през идващите няколко години.

Първо, в ход е двуцифрено нарастване на цените на редица строителни материали като желязо, цимент и дървесина. Като се има поради продължаващият резистентен растеж на търсенето, най-вероятно строителните бизнесмени ще съумеят да трансферират цялото нарастване на разноските, пред което са изправени, в цените за крайни клиенти.
Реклама
Второ, спадът в доходността на депозитите ще кара притежателите на спестявания да насочат от ден на ден средства към пазара на жилища. Особено изразено ще е това в огромните градове, където придобиването на второ и даже трето жилище се трансформира във все по-предпочитана форма на икономисване.

Тенденцията на утежняване достъпността на жилищата може да се забави или даже да се преобърне, в случай че се промени провежданата стопанска политика. Например може да се предприеме промяна на пазара на наеми за да се сътвори по-балансирана конструкция на притежание на жилища. Това ще накара повече семейства да изберат да живеят чартърен, което ще понижи търсенето, и по този начин ще се стигне до по-малко нарастване на цените на жилищата. Интересен е опитът на страни като Швейцария, Германия и Австрия, където делът на семействата, които живеят чартърен, обичайно е по-голям от този в англосаксонския свят и страните от Централна и Източна Европа, в това число България.

Възможно е да бъдат въведени регулации, които пазят наемателите - да вземем за пример ограничение на случаите, в които наемателят може да бъде изпъден, тласъци за сключване на дълготрайни контракти за наем, ограничавания на опциите за увеличение на цените на наема и други Подобен резултат би имало и въвеждането на по-високи налози за притежателите на второ и трето жилище. Много от тези жилища стоят необитавани и това лимитира пазара на наеми от страната на предлагането.

Извън това може да бъде изменен методът, по който се ръководи количеството заем, което се насочва към действителната стопанска система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Данъци и обезпечаване 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама Реклама
Може също по този начин да се промени данъчното облагане, тъй че да се понижат тласъците за семействата да живеят в лично жилище за сметка на увеличение на тласъците за семействата, които живеят чартърен.
Пазарът сега е преекспониран,здравословно ще е еуфорията да спре
инж., изпълнителен шеф на " Явлена "
Купувачите на парцели се " самоуплашиха " и по този начин покачиха цените им, споделя Страхил Иванов, изпълнителен шеф на " Явлена "
Сентенцията " Нищо не продава повече от страха " сносно разказва случилото се на пазара на парцели през 2021 година Това беше година, която изненада даже работещите в строителството, строителните материали, проектирането и търговията с недвижими парцели.

Страх от какво? От това, че парите ни в банките понижават поради такса наличност. Инфлацията изяжда спестяванията на тези, които ги имат. Банките и държавните управления печатат милиарди и трилиони, с цел да подтикват стопанските системи, и така нататък
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Вътрешните страхове на хората ги провокираха да купуват парцели и това взриви пазара - като брой покупко-продажби, като цени, като период за реализация на един парцел. Купувачите на парцели се " самоуплашиха " и по този начин покачиха цените им. Всеки, който схваща от цени, стопанска система и логика на психиката, основани на еуфория, ще ви каже, че обстановката не е здравословна от капиталова позиция.

Пазарът на жилища сега е преекспониран както като запълняемост (вероятно сред 25% и 30% са необитаваните жилища в столицата), по този начин и като цени през последните месеци. Голямото предложение на свободни парцели е и една от аргументите наемните равнища да се задържат, при растеж на продажните цени.

Какво ще се случи през 2022? Много се надявам сегашната еуфория за покупка на парцел непременно скоро да спре. Определено считам, че това ще е по-здравословно за персоналните финанси и спестявания на доста хора, които с години са събирали средства за неприятни дни и/или инвестиция.

Продължаваме да сме доста подвластни от фактора " коронавирус ", който все по този начин раздрусва стопанските системи. Той повлия върху доставките на материали, а от там - и върху цените им.

Пазарът на жилища значително зависи и от държанието на банките. В последните седмици виждаме лек отлив на купувачите с ипотеки. Ако тази наклонност продължи, пазарът ще се охлади и темпът в растежа на цените ще намалее. Тук значима роля ще изиграе и държанието на банките - дали ще решат да продават ипотечните си заеми при по-високи лихви, което в допълнение би забавило темпа на пазара, или ще запазят сегашните равнища.

Какво ще се случи следва да разберем още в първите месеци на 2022 година, когато и цените на тока и горивата ще окажат охлаждащо влияние върху всички нас.
Въпросът е дали инфлацията ще обърне пазара на жилища през 2022 година
, основен икономист на Института за пазарна стопанска система
Реалистично е да се постави завършек на меката парична политика, а това значи по-труден достъп до заем и по-висока цена на парите, споделя Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система. Фотограф: Цветелина Белутова
През последните години положението на пазара на жилища се обуславя от няколко фундаментални и няколко вторични фактора. Сред първите са рекордно ниските лихви, съчетани с извънредно облекчени условия за достъп до ипотечно финансиране. Те съответстваха с нескончаем интервал на ниска безработица и двуцифрен напредък на междинните заплати. В композиция, всичко това разшири извънредно кръга на платежоспособните купувачи - със скорост, по-висока от растежа на новото строителство.

Този развой бе съпроводен и с смяна на упованията и пазарното държание на всички останали играчи. Тези със спестявания търсеха опция на държането на наличия без лихвен приход и техният брой и интерес нарастваше с всяко нарастване в цените. В същото време предлагането се свиваше, защото от ден на ден притежатели преценяваха, че би трябвало да чакат по-високи цени за реализация на парцела си. Това на собствен ред усилваше несъответствието сред търсене и предложение, тласкайки цените още нагоре.

През 2022 година е допустимо - което не значи несъмнено - най-малко един от фундаменталните фактори да обърне посоката си на влияние. Основанията - извънредно високата инфлация в еврозоната (а и глобално). Ако за централните банки раздуването на цените на активите до момента не представляваше сериозен проблем - подобен, че да трансформират политиката си, внезапното повишаване на потребителските цени, наподобява, ще има по-силен резултат.

Накратко, напълно реалистично е да се постави завършек на извънредно меката парична политика, а това значи по-труден достъп до заем и по-висока цена на парите. Ако лихвите се повишат и изискванията за ипотечно кредитиране бъдат затегнати, може да започва противоположен развой - с месечната сума, избрана от семейството за задачата, ще може да се финансира по-ниска покупна стойност, изключително при 25-30-годишните заеми.

При застоялост на цените част от тези, които държат жилища, без да ги употребяват, може да ги предложат за продажба, преценявайки, че интервалът на бързо повишаване завършва. Това би задвижило противоположния цикъл на упования и тласъци.

Съотношението цена/наем също не е изключително удобно в България. А след последните покачвания в цените доста от по-качествените жилища, изключително в София, стартират да приближават номиналните стойности, присъщи за други европейски градове с по-добро съответствие цена/наем. Така част от купувачите със обилни спестявания, които търсят леговище за тях, може да се насочат и отвън страната.

Накрая би трябвало да се регистрира, че е прекомерно допустимо смяната в общото ценово ниво, както и инфлационните упования да изпреварят възможните затягащи ограничения на ЕЦБ. Така евентуалните купувачи, ще станат още по-мотивирани да влагат в жилищни парцели при нулеви номинални лихви по депозитите и мощно негативни действителни лихви (след отчитане на инфлацията) както по депозити, по този начин и по заеми, най-малко при започване на 2022 година
Цените на жилищата ще отиват нагоре
, изпълнителен шеф на " Реалто груп "
Цените на парцелите в България зависят от Европейската централна банка във Франкфурт, споделя Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Реалто груп ". Фотограф: Надежда Чипева
Трендът за повишение на цените на жилищата ще продължи и повода за това са банките. Когато през 2006-2008 година лихвите им бяха високи, класическите покупко-продажби бяха спекулативни - купуваш на зелено с готовност да излезеш на акт 16, употребявайки добавената стойност, която основава построяването. В момента не всички банки подсигуряват даже рента от 0%. Освен това има и такса наличия, която визира тъкмо тези част от популацията, която е на имотния пазар - най-много 20% при взрив.

Чисто психически да избегнеш загуба от 0.7% е еднакво на това да спечелиш 7%. За откритието, че загубата се възприема 10 пъти по-емоционално от облагата, има и Нобелова премия. С цел точно да избегнат загубата доста хора " паркират " парите си в парцели, като не е наложително те да са ново строителство. Разглеждат ги като дълготраен влог.

Нямат и доста други възможности. Няколкото IPO-та, които се случиха на нашия фондов пазар, привлякоха няколко милиона евро. Толкова са вложенията единствено в един дивелопмънт. Така че нашият фондов пазар към момента няма опция за асимилиране на задоволително средства, а в България към момента не сме толкоз добре осведомени с другите борсови показатели. Поне хората над междинна възраст не са, а въпреки всичко в тях е паричната маса. Те малко или доста привикнаха с това по какъв начин се случват имотните покупко-продажби и покупката на апартамент в естествен регион им наподобява добра опция на това да губят пари в банката, без значение дали го дават чартърен.

Купувайки на високите цени, човек не може да разчита да завоюва, като продаде, в случай че не ремонтира жилището. Ако ремонтът условно е 500 евро на кв.м, в хубавите градски елементи може да купиш жилище за 2000 евро на квадрат, да го ремонтираш и да го продадеш за 3000 евро, което е добра облага. Хубаво е и тъй като значи, че към този момент има стопански смисъл фондът да се поддържа, обновява и осъвременява.

Новото строителство пораства и по тази причина има ясни статистики. Не сме виждали информация за общото предложение, а то спада без значение от растежа на новото строителство. Хората си държат жилищата, които имат, тъй като не виждат какво да вършат с парите от продажбата им. В същото време търсенето не понижава.

Друга причина за това е повишението на приходите. Ръстът на заплатите е по-висок от растежа на цените. Според Национален статистически институт още през второто тримесечие междинната заплата в София е била над 2000 лв.. Заплатите не на всички се качват, само че на участниците на пазара явно са се качили.

Така че цените на жилищата ще отиват нагоре, колкото и да наподобява необичайно. Не споделям, че е хубаво, в противен случай - подсказва проблеми в стопанската система и липса на други възможности за вложение.

Реално парцелите са налични единствено за тези, които имат пари за инвестиция. Но с заем те стават налични за от ден на ден хора и в този смисъл достъпността на жилищата у нас нараства. От години проследявам каква част от междинната заплата отива за ипотечна вноска. В най-тежката рецесия процентът е бил 100 - ипотечната вноска е била колкото една междинна заплата, в този момент е 70% от нея. Данните са при апартамент 100 кв.м и 20-годишен заем с 20% самоучастие. Цените от 2014 година насам са се вдигнали, само че лихвите са намалели. Оттам и тежестта на семейството да си заплащат вноската е спаднала. Лихвите няма да падат постоянно, само че междинната заплата ще продължи да се подвига.

Увеличаване на предлагането може да пристигна от вероятно повишение на лихвите. То би стимулирало повече хора да стартират да си оставят парите си в банките. Включително и част от вложилите в парцели може да решат да инкасират облагата и да я държат в банка.

И различен път съм казвал, че цените на парцелите в България зависят от Европейската централна банка във Франкфурт. Заплатите се подвигат поради демографската обстановка. В България се строи и тук това е доста елементарно. Ако няма внезапна смяна във Франкфурт, не виждам какво може да се промени у нас.
Цената на труда ще е по-голям проблем от тази на материалите
Инж., изпълнителен шеф на " Пи Ес Ес строителство " *
Виждам заплаха да се стигне до строителен локдаун, който малко да укроти пристрастеностите, споделя инж. Николай Чомаковски, изпълнителен шеф на " Пи Ес Ес строителство " Фотограф: Цветелина Белутова
През тази година цените на строителните материали скочиха изключително - с над 50% нагоре по отношение на предходната година. Прогнозата ми е, че следващата година цената на труда ще бъде централен проблем, и то по-голям, в сравнение с цената на материалите.

Работната ръка в строителството в този момент е дефицитна. Заплатите и на най-нискоквалифицираните ни служащи са близки до тези в Германия. Очаквам следващата година казусът да ескалира, тъй като повишаването на строителните материали кара хората да желаят да се качат и техните хонорари. Дори виждам заплаха в един миг да има строителен локдаун, който малко да укроти пристрастеностите. За да се преодолее рецесията с работната ръка, би трябвало малко да се освободи пазарът и да имаме опция да внасяме хора от чужбина при омекотен режим.

Ако цената на ресурса, дали ще е материалният или човешкият, продължи да се повишава, продуктът ще нарастне. Засега продажните цени на парцелите не са се нараснали с повече от 20-30%, въпреки че повишаването при строителните материали е доста по-голямо - при избрани произведения доближава даже 100%. Инвеститорите ще се опитат да осъществят по-добри цени на пазара и следва да забележим къде е точката на изкривяване. За мен тя е към 1500 евро на кв.м за всеобщия краен артикул (не за нещо в премиум сектора) и в случай че би трябвало да се увеличи, ще има отлив на купувачи. По-високата цена изисква по-големи благоприятни условия от клиента, а който има такива, към този момент си е купил жилище. Съществуват и хора със свободни пари, които ще влагат в десетина жилището, само че и те ще търсят цени към 1300-1400 евро на кв.м.

Казано другояче - не виждам огромна опция за повишаване на крайните цени. И в случай че себестойността на строителството продължи да нараства, маржът на бизнесмените ще се стопи до степен, че капиталовият интерес ще намалее. Особено изразен ще е казусът в страната, където крайните цени са по-ниски, а себестойността - съвсем същата като в столицата. Това ще докара до още по-голямо съсредоточаване на вложители от страната в София.

За да се построи една жилищна постройка, в този момент разходът е 500 - 550 евро на кв.м. Със земята и разноските на плана цената доближава 700 - 800 евро без Данък добавена стойност. Дори при пазар 1000 - 1200 евро без Данък добавена стойност (1200 - 1440 евро с ДДС) множеството вложители стартират да се замислят. А какво ще стане, в случай че себестойността се повиши още? Един рационален бизнесмен търси облага от такава инвестиция 30%. Реализирана за две години, тя носи 15% рентабилност на година. Може да не наподобява дребна, само че в случай че по някакви аргументи част от постройката не бъде продадена, предприемачът губи. За мен облага от порядъка на 20% също е допустима, само че не всички мислят по този начин. Липсата на подобаващи планове за инвестиция може да охлади пристрастеностите за огромни маржове и реализации.

Твърде евентуално през 2022 година ще се наложи предоговаряне на връзките сред строители и вложители. Ние като строители работим с марж в границите на до 12-15%, с който няма по какъв начин да поемем повишаване от над 20%. От друга страна има вложители, които споделят " аз не мога да поема такова нарастване ". Те са продали на зелено, взели са пари напред, а не са купили в точния момент материалите и в този момент изпитват финансови усложнения. Всеки се пробва да реши проблемите независимо. Някои избират да спрат продажби на зелено, тъй като в тази обстановка не знаят какъв брой ще им излезе разходната част на плановете, изключително при по-нискобюджетните жилища. Други оферират на клиентите закрепена цена, с опция да бъде индексирана, освен това без да вземат огромен % като първична вноска. Трети избират да върнат парите на клиента и да изгубят неустойката, изключително в случай че е алегорична, или да предоговорят цената, в случай че това е допустимо.

Започнатото като инвестиция ще се довършва, не чакам всеобщи прекъсвания или замразявания на планове. Но въпреки всичко бих посъветвал хората, които купуват на зелено, да избират добър строител, добър бизнесмен, който да им даде сигурност, че постройката ще се случи. И да не купуват жилища непременно с заем, в случай че нямат изясненост по какъв начин ще ги изплащат в бъдеще.

*доскоро " Пайп систем "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР