Гордън Рамзи не би стъпил в кухнята на Благичка, защото

...
Гордън Рамзи не би стъпил в кухнята на Благичка, защото
Коментари Харесай

У Благичка - вкусно и с кауза

" Гордън Рамзи не би стъпил в кухнята на Благичка, тъй като няма от какво да се оплаче. Не просто вкарва в дома ви сладкарство от висока класа, само че и я прави директно налична посредством рецептите, които споделя, и курсовете, които провежда. Благичка демократизира качествената храна! "

" Макар деликатесите на Благичка да залъгват с усета си, бидейки прекомерно вкусни, с цел да са здравословни, те освен че са, само че са и същински шедьоври! Проверено от спортуващ лакомник! Гастрономическо 10/10. "

Такива оценки получава Блажка Димитрова за своите кулинарни чудеса от удовлетворени клиенти. В ресторанта ѝ не просто ще се насладите на вкусните бадемово-лешникови кокоски, мъфини, протеинови бисквити, сурови торти, брускети с козе сирене, тартове с броколи и други, но ще бъдете впечатлени от още най-малко две неща - " Благичка - ZERO WASTE "  е първият ресторант с нулев боклук в България, който също така наема младежи в неравностойно състояние. Как стартира всичко? Заповядайте на посетители у Благичка.

Блажка обожава готвенето от дребна, когато попива първите уроци по подготвяне на ястия и десерти от баба си - да гледа как тя меси тесто, по какъв начин залива торти с шоколадова глазура или как поръсва с ким соленките било обичаното ѝ занимание. По-късно тя употребява силата на храната, с цел да завоюва доверието на своите възпитаници: след като приключва обществена администрация в СУ и национална сигурност и защита във Военната академия, младата дама става учител по програмата на  " Заедно в час " в 54-то учебно заведение в столицата - стъпка, която се оказва предопределяща за по-нататъшния ѝ път. Като учител по британски език и предприемачество на възпитаници от 10-12 клас, Блажка се натъква на компликации - учениците въобще не желаят да я слушат. Но пък непрекъснато нещо ядат. Тогава учителката започва да ги черпи с домашно приготвени сладки. Не след дълго ледовете сред нея и младежите се стопяват и самите те я подтикват да промотира във Facebook кулинарните си творби. Така през 2016 година се ражда кухнята на Благичка, която в началото работи като кетъринг, а след това стартира да подготвя целодневно меню - както за директна консумация в ресторанта ѝ (когато не е затворен поради противоепидемични мерки), по този начин и с опция за доставки. Основен принцип в работата ѝ е да ползва почти изцяло продукти от локален генезис и от локални снабдители, както и най-вече пресни плодове и зеленчуци.

Освен за здравословната храна обаче Блажка мисли и за доста други неща. " Затлъстяването, наред с повишаващия се % на младежи в неравностойно състояние, които не могат да намерят работа, е това, което желаеме да променим ", споделя тя. Затова и взема решение да

 

наема единствено младежи в неравностойно състояние

 

- тъй като има вяра, че " младежите са най-важното благосъстояние, което обществото ни има, и би трябвало да влага в него ". Досега през кухнята ѝ са минали към 20-ина младежи, всеки от които е работил при нея поне година, с цел да добие самочувствие и да развие нужните трудови привички и умения. 

Тя обича да споделя за Марио, който е ням, само че от 2 година е неразделно в кухнята - в началото той се срамувал да комуникира даже с екипа, да не приказваме за клиенти. Днес вече освен готви най-вкусната мусака и френска селска торта, само че и обслужва клиентите - взема поръчките им, сервира им, даже доставя храна по домовете на хора в близките квартали. Увереността, която е натрупал при Благичка, го води до последваща стъпка - желание да изкара шофьорски курсове.  " Първоначално бях ужасена от мисълта, че Марио, който не ме чува, ще кара в София. Аз съм дългогодишен шофьор и знам какъв призрачен сън и какъв брой рисково е шофирането в столицата! Но по-късно се замислих - колко храброст има в моя Марио, с цел да е подготвен за това предизвикателство ", спомня си Блажка. Понастоящем Марио умее да кара идеално, но среща значително усложнения с листовките, които следва да пребори.

Не единствено глухият младеж успява да откри своя път в живота. Девойка, работила в кухнята на Благичка, по-късно си намерила работа в " Хилтън ". Момиче със специфични просветителни потребности, което първоначално се затруднявало да нареже пица на 8 части, сега е асистент на други деца със специфични потребности. Друг юноша е станал преподавател по китара.  " Тези младежи страдат от недостиг на грижи, те просто би трябвало да бъдат подкрепени, някой да повярва в тях. Дори не е нужно човек толкоз да ги образова, едвам им делегира отговорности, с цел да разцъфтят ", споделя Блажка за сътрудниците си.

 

 

Ежедневното мятане на купища отпадък от кухнята

 

кара Блажка да се замисли и за околната среда. Една вечер, виждайки огромния гръмък камион, който събира отпадъците, тя заговаря младежите, които работят на него. Те ѝ разказват подробно по какъв начин по график камиони минават и събират другите кофи, по какъв начин след това боклукът отива или на сметището, или в сепариращите депа, какъв брой постоянно се пълнят кофите за преработване и още, и още. На въпроса ѝ как може да отиде на сметището и да види какво се случва там, те през смях ѝ обясняват, че там има защита и е забранено. Блажка обаче не се отхвърля - след 2 дни е поканена от " Екопак България " да бъде посетител на събитие " По пътя на отпадъците ".

Там бива разтърсена от гледката на купищата отпадък, който пристига в депата.  " Плашещо е, че малко настрана от центъра на София има едни големи площи с отпадък, които жителите не виждат. А когато не виждаш нещо, ти е по-лесно да го игнорираш и то да не те тревожи и да не те кара да се чувстваш неловко ", споделя Блажка. Според нея място за стеснение има доста, както и възможност за коригиране на позволените човешки неточности. " Никога не е късно да стартираме да вършим нещата по различен метод ", уверена е тя.

На сметището Блажка научава, че множеството типове пластмаса се рециклират единствено един път, хартията - между 5 и 7 пъти, а стъклото и алуминият - безпределно доста пъти. Разбира, че в България има 5 компании, които се занимават с преработване на опаковки. " Това е и повода тук-там да виждаме три кофи - жълта (за пластмасови отпадъци), синя (за хартия) и зелена (стъкло), а на други места две - жълта и зелена. Ако мислите, че един камион минава и събира всички боклуци едновременно, не е по този начин! Има график, който може да видите и в интернет, а всеки камион се отбелязва със съответния цвят, тъй че всеки от нас може да следи дали кофите се събират вярно ", споделя тя. И поучава, в случай че в квартала ви нямате от кофите за разделно събиране, да пишете до кмета - той е лицето, което може да подаде поръчка към съответната компания за преработване на отпадъците и да подписа контракт с тях. " Рециклирането е добра стъпка към понижаване на отпадъците, които генерираме. Можете да рециклирате всяка опаковка, която има знака за преработване на себе си. Ако се чудите дали става за преработване, отново я сложете в кофите за разделно събиране. Жените в депата ще преценяват. "

 

Разходката по пътя на отпадъците се оказва съдбоносна,

 

защото тогава стартира, както споделя самата Блажка, пробуждането ѝ. Първо решава да замени найлоновите торбички с платнени, клечките за уши - с такива с дървена пръчица за многократна приложимост, сухите и мокрите кърпички - с текстилни кърпи. Купува си четка за зъби с бамбукова ръкохватка, заменя верото и шампоана със сапун, стартира да пазари от кварталните магазинчета с насипна стока, като си носи кутия за многократна приложимост, забърква си сама и козметика по домашни предписания (Блажка е основала и лична козметична серия от шампоани, кремове и балсами YOCO Cosmetics). Спира да купува минерална вода в бутилки, а си носи филтрираща бутилка за многократна приложимост, която налива с чешмяна или минерална вода.

А после възприема философията на нулевия боклук и в работата си, превръщайки ресторанта си в първия у нас, който не генерира боклуци, замърсяващи околната среда. Пет са правилата, които я управляват: 1. Откажи нещата, от които нямаш потребност (тя се отхвърля от пластмасовите бутилки и сламки, казва  “не ” и на всевъзможни опаковани в пластмаса храни); 2. Намалявай потреблението на нещата, от които имаш нужда; 3. Преизползвай нещата (пазарува със свои платнени торби, използва стъклени кутии и бутилки за млечните продукти); 4. Рециклирай всичко това, което не си съумял да откажеш, намалиш или преизползваш (имат си рециклираща станция и в случай че се озоват с отпадък, който се постанова да изхвърлят, то наложително го събират разделно и изпращат за рециклиране); и 5. Компостирай - " Ние сме първото заведение, което изхвърля всичкия си органически боклук в компостер, който боклук скоро по-късно се трансформира в пръст, а с нея наторяваме горичката в близост ", споделя тя за основания от нея компостер в градинката до заведението ѝ, който към този момент се употребява и от 30-ина фамилии от квартала.

Преди година Блажка основава и неправителствена организация " Нулев боклук - България ", която с разнообразни начинания и образования, измежду които и написаната от нея книга по тематиката, промотира намаляването на отпадъците. " Не бих споделила на хората да не употребяват това или това. Всеки би трябвало самичък да извърви своя път ", споделя още Блажка, която напълно закономерно си печели и достойно място в класацията на Forbes България " 30 под 30 "  за 2018 година

Кое я стимулира да продължава да прави всичко това? " Дъщеря ми! ", споделя без съмнение младата дама. " Още няма 4 година, само че като видя как ме гледа, по какъв начин попива всяко мое деяние и по какъв начин към този момент знае какво е компостер, се изпълвам с признателност, че може да види най-хубавата моя версия, както и с вяра, че след време и тя ще може да създаде най-добрата версия на себе си ", споделя Блажка, изпращайки ни приветливо от своята уютна кухня.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР