Горан Ангелов [IBS] Профил Горан Ангелов е основател и управител

...
Горан Ангелов [IBS] Профил Горан Ангелов е основател и управител
Коментари Харесай

Най-добрите банки се определят по стратегията им във време на криза

Горан Ангелов

[IBS] Профил

Горан Ангелов е създател и шеф на IBS България - водеща компания в региона на систематичната интеграция и системите за бизнес разбори. Той е инженер със компетентност автоматизация на производството. Има над 20-годишен опит в осведомителните и информационните технологии, както и в реализирането на редица сполучливо осъществени IT планове за бизнеса и обществения бранш.
Тази рецесия визира финансовите институции от всевъзможен мащаб. Но даже преди нея банките бяха под голям напън заради следните провокации: бързо изменящи се потребности на клиентите във всички сегменти; високи упования за персонализирани потребителски прекарвания по всички канали на обслужване; приток от финтех компании, които желаят да вземат участие във веригата на стойност; войната за гениите.

А в този момент и световна пандемия. Натискът може единствено да се усили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво да вършим?

Макар незабавното ръководство на рецесията да изисква цялостна готовност сега, банките не би трябвало да задържат напъните си за напредък и цифрова тактика. Както и да се развие рецесията с COVID-19, главните провокации няма да отшумят, а единствено ще се изострят. Онези банки, които се концентрират извънредно върху ограничения за понижаване резултата от рецесията и ограничение на разноските, ще изостанат още повече след нейния край.

През 2019 година стана изрично ясно, че банките разполагат с 12 до 18 месеца, с цел да осъществят цифрова тактика за напредък, или рискуват да изгубят забележителен пазарен дял. Този интервал евентуално ще е в допълнение компресиран от натиска върху разноските и ускорените упования на клиентите за отдалечено обслужване и цифрови услуги вследствие на актуалната рецесия.

Макар че е мъчно да се мисли за тактика във времена на рецесия, тъкмо това вършат най-хубавите организации. Те могат да вземат сложни краткосрочни решения, като в същото време влагат в бъдещето си. Този избор надали ще помогне на краткосрочната доходност, само че е неповторима опция за банката да укрепи лоялността на клиентите си и да завоюва преимущество при излизане от рецесията.

За банките, чиято тактика за триумф е фокусирана върху напредък и определяне на доминантна пазарна роля, в този момент е основният миг, в който да я потвърдят, преди да вземат тежки бизнес решения.

Запазване и разширение на потребителската база

Тези банки би трябвало да се концентрират върху опазване и разширение на потребителската си база, като деликатно приоритизират основните за тях сегменти и бързо насочат вложенията и напъните към тях. Дигиталната промяна в този момент е основна за клиентите и тяхното общо задоволство от качеството на услугите ще се базира главно върху цифровите канали за обслужване.

Какво да вършим?

Много клиенти биха желали цялостно цифрово преживяване за множеството артикули, услуги и транзакции. Не всички банки ще могат да си го разрешат. Ще би трябвало да се прави образован избор въз основа на предпочитаните сегменти. Наложително е да се дефинира кои цифрови преживявания на клиента ще са приоритет, за кои потребителски сегменти и по какъв начин дигитализацията ще форсира измененията в тяхната тактика. Банките могат също по този начин да опитат да основават нови потоци от доходи, като оферират нови артикули и услуги на клиентите посредством партньорства в API екосистемата.

Естествено е някои от тези по-широки стратегически избори да са изтласкани настрани от актуалната рецесия. Но е допустимо да се подхващат решителни дейности по краткосрочни цели за отбрана на клиентите, чиновниците и бизнеса, като в същото време се има поради по-голямата картина. Това може да помогне на банките да избегнат късогледи и скъпи неточности при рецесия - като прекалено понижаване на разноските или ощетяване на ресурса от гении, културата и репутацията - като в същото време се нареждат за цифрова промяна и напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР