Google не е и първата компания, обект на разследвания на

...
Google не е и първата компания, обект на разследвания на
Коментари Харесай

Влияе ли Google на политиката

Google не е и първата компания, обект на следствия на Project Veritas, план на журналиста Джеймс О‘Кийф. Проблемът е, че в работата си той употребява мощно редактирани видеоматериали, което слага въпроса за тяхната обективност.

© Hannah Mckay Американският софтуерен колос Гугъл повдигна за следващ път въпроси дали се пробва посредством логаритмите си да въздейства на политическия развой в Съединени американски щати. Този път казусът за компанията пристигна от видео на консервативния уебсайт за следствия Project Veritas, който пусна клип, записан със скрита камера. В него взе участие Джен Дженай, шеф виновни нововъведения в компанията. Видеото бе свалено от YouTube поради нарушаване на персоналната цялост на Дженай. YouTube също е благосъстоятелност на Alphabet, компанията майка на Гугъл.

В клипа Дженай разяснява, че въпреки да обича сенаторът и претендент за президент на Съединени американски щати през 2020 година от Демократическата партия Елизабет Уорън, тя не е съгласна с мнението ѝ, че Гугъл и другите софтуерни компании би трябвало да бъдат разграничени. Причината е, че " всички тези по-малки компании няма да имат ресурсите, които имаме ние, а ще би трябвало да предотвратят идната Тръмп обстановка ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Други изтекли вътрешни документи от следствието настояват, че Гугъл въздейства на логаритмите си, тъй че да пренасочва потребителите, които търсят консервативни отзиви, към демократични такива.

Двете страни на монетата

Това не е първото сходно обвиняване към Гугъл. Според редица консервативни конгресмени и сенатори Гугъл, Фейсбук и други компании от Силициевата котловина имат мощно изразен демократичен уклон. Сенатор Тед Круз от Републиканската партия показва, че при предишния цикъл избори чиновници на Гугъл са дарили 1.3 млн. $ на акцията на Хилъри Клинтън и общо нула $ на тази на Доналд Тръмп.

Гугъл не е и първата компания, обект на следствия на Project Veritas, план на журналиста Джеймс О‘Кийф. Такива е имало и против Twitter, където чиновници на компанията признават, че дадени консуматори получават " бан в сянка ", при който могат да продължат да разгласяват, само че техните постове се виждат от стеснен или никакъв брой хора.

Проблемът от другата страна на монетата е, че Project Veritas употребява мощно редактирани видеоматериали. Според критиците на О‘Кийф той инсталира материалите по прекомерно недодялан метод, като трансформира хронологията на диалога, поставя отговори към разнообразни въпроси и изцяло се пробва да манипулира посоката на следствието.

Влиянието на логаритмите

Критиците на Гугъл от Републиканската партия порастват непрекъснато като брой. По време на чуване с различен шеф от компанията, Маги Станфил, Круз повдигна въпроса дали Гугъл фактически е неутрална платформа, като същия въпрос бе повдиган и от други представители на партията при предходни гостувания на хора от компанията в Конгреса.

Един от причините в тази посока е, че при търсене в Гугъл подсказките за консервативни политици и коментатори са с отрицателна " багра ", а при търсене за демократични политици се скриват негативните подсказки. Така да вземем за пример Гугъл отхвърля да дава подсказки за абсурда с имейлите на някогашния държавен секретар и претендент за президент на Съединени американски щати Хилъри Клинтън.

Друг мотив на консерваторите е, че когато потребителите търсят демократични мнения и медии, то търсачката и другите артикули на компанията автоматизирано ги подканват към още такива източници. При търсене на консервативни коментатори като Дейв Рубин и Бен Шапиро обаче, подсказките и насоките не престават да са към уеб сайтове с демократичен уклон.

Критики има и от страна на президента Доналд Тръмп, който твърди, че отношението на компанията към неговата администрация е доста по-лошо, в сравнение с към предходната на Барак Обама – да вземем за пример без обявления за идните речи, каквито е имало на американската заглавна страница по време на двата мандата на Обама.

Гугъл твърди, че логаритмите на компанията са безпристрастни, само че не изцяло – те са направени по този начин, че да скриват тайни теории, подправени вести и други, когато бъдат засечени.

Възможна ли е регулация

Разследвания като това на Project Veritas рядко получават сходен интерес от страна на политиците, само че доста от тях, изключително от Републиканската партия, считат, че софтуерните компании въздействат на изборния развой по косвени способи. В началото на юни стана ясно и че федералните регулатори в Съединени американски щати приготвят огромно следствие върху софтуерните колоси Гугъл, Фейсбук, Amazon и Apple.

Една от аргументите е, че те са монополисти на съответните си пазари, а друга е, че имат прекомерно огромна опция да въздействат на публичния спор. Трети огромен проблем, изключително измежду Гугъл и Фейсбук е, че компаниите употребяват голямо количество персонални данни на своите консуматори. Освен заплаха за тях, някои политици считат, че тази информация дава опция на фирмите да въздействат умишлено или подсъзнателно на техните политически избори.

Така през последните години от невъзможна регулацията на колосите стана изключително евентуална. Все още няма съответни законодателни оферти за промяна, само че едно от терзанията на фирмите е, че апелите за регулации идват и от Републиканската, и от Демократическата партия. Промените обаче не биха минали елементарно, тъй като през последните години точно IT колосите от Силициевата котловина се трансфораха в най-големите лобисти във Вашингтон. За последната година да вземем за пример за лобиране те са изхарчили общо над 5 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР