Голямо количество умряла риба са намерени край язовир Пчелина до

...
Голямо количество умряла риба са намерени край язовир Пчелина до
Коментари Харесай

След мръсния въздух: втори голям екопроблем в Перник

Голямо количество умряла риба са открити край язовир " Пчелина " до Перник. Причината за това към момента не е открита. Това написа във Facebook страницата " Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош ".

Припомняме, че през вчерашния ден имаше сигнал за мъртви риби край земенското село Жабляно.
 Откриха мъртва риба край земенското село Жабляно
Откриха мъртва риба край земенското село Жабляно

ЕЦ " Пчелина " не е работел от началото на септември

Във Facebook страницата " Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош " хората, които се грижат за язовира на доброволни начала алармират за мазни петна във водата, които се разнасят бързо. Те търсят помощ посредством някой, който познава хора на основни позиции по министерства, тъй като Регионална инспекция за опазване на околната среда и други институции не им обръщат внимание. До 24 часа, пишат те, в случай че не се вземат ограничения, обстановката става необратима.

Според локални риболовци, които непринудено охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в разнообразни цветове - алена, жълта, имало и пяна .

" Алармирахме и Регионална инспекция за опазване на околната среда, и Басейнова дирекция , никой не обърна внимание. Тази вода се вливаше в язовира и в един миг бомбата гръмна. В момента има тонове измряла риба ", обясниха те.
 За Перник няма позволено внасяне на RDF боклуци, нито позволение за изгаряне
За Перник няма позволено внасяне на RDF боклуци, нито позволение за изгаряне

500 възражения против горене на боклуци са подадени в Община Перник, 200 в Регионална инспекция за опазване на околната среда

Народният представител Станислав Владимиров е подавал сигнали за замърсяването на река Струма и съответно за язовира.

" Аз съм задавал много въпроси на министъра на околната среда и водите и той дава отговор уклончиво за това кой е отговорен река Струма да тече в разнообразни цветове . И в този момент съм задал въпрос за умрялата риба, и се надявам този път министър Нено Димов да пристигна в Перник и да види ", сподели Станислав Владимиров.

Той уточни, че по поречието на Струма има доста предприятия, и причинителят не е явен .

Областният шеф на Перник Ирена Соколова съобщи, че сигнал е имало за умряла риба по поречието на река Струма , а не в язовир " Пчелина ".

Проверката на язовира е посочила, че има занижени равнища на О2 в дълбочина на язовира , пробите още се обработват, сподели тя. Сигналът за реката е след приключване на миещи препарати от един от цеховете, изясни Ирена Соколова. По думите й, тогава е открито съществуване на сапонини .

От Басейновата дирекция също показаха, че пробите демонстрират доста ниско равнище на О2 и висока температура .
 Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица
Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица

Според локалните източването на язовира е довело до казуса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР