Витоша ски АД предлага възстановяване на курорта в рамките на

...
Витоша ски АД предлага възстановяване на курорта в рамките на
Коментари Харесай

Витоша ски инвестира над 100 млн. евро, но срещу промяна в законите

" Витоша ски " АД предлага възобновяване на курорта в границите на 2-6 години с обща инвестиция от над 100 млн. евро. За задачата обаче сдружението упорства за законови промени.

Според " Витоша ски " неналичието на стратегическа визия попречва траекторията на развиване на ски курорта. Освен това настоящата правна рамка, дезинформацията и неналичието на сполучлив превоз от София до ски курорта в допълнение усложнява развиването и капацитета му за целогодишен туризъм.

Стратегическата визия на сдружението включва превръщането на региона в първокласна целогодишна туристическа дестинация, употребявайки начинания за рационализация, с цел да го нарежда като образец за високи достижения в устойчивия планински туризъм в Източна Европа.

За да се осъществя тази визия, " Витоша ски " са разпознали 4 стратегически цели:
Прилагане на всеобхватни старания за рационализация на лифтове/гондоли за подсилване на капиталовия триумф в баланс с природата; Разработване на съществени паркингова и кулинарна инфраструктура за повишение на качеството на ски изживяването; Осигуряване на надеждност на снега за триумф на инвестицията; Създаване на резистентен, целогодишен курорт за усъвършенстване на цялостното преживяване на клиентите.
Постигането на тези цели обаче зависи от правилната поддръжка на локалната власт, акцентират от " Витоша ски ".

Стратегическа цел №1 на сдружението е да трансформира Витоша в гореща точка за зимен туризъм. Стратегическите начинания са:
Нова лифтова инфраструктура Нова инфраструктура за правене на сняг Нова кулинарна инфраструктура и места за паркиране
Според " Витоша ски " е нужна нова лифтова инфраструктура, с цел да се обезпечи бърз, екологичен и ефикасен превоз. Освен това нови паркинги в подножието на планината с 3 точки за достъп ще отстранен 1.5 милиона автомобила годишно от планината и по този метод ще понижат излъчванията на CO2 с до 10 000 тона.

В тази връзка сдружението предлага цялостна реорганизация на Драгалевски, Симеоновски, Княжевски лифтове и други.
 Снимка 666290
Източник:

Стратегическа цел №2 на сдружението е да трансформира Витоша в гореща точка за летен туризъм. Стратегическите начинания са:
Пътеки за планинско колоездене Въжен парк измежду природата Хайкинг пътеки  Снимка 666291
Източник:

Стратегическа цел №3 на сдружението е да трансформира Витоша в пример за резистентен и приобщаващ туризъм за целия свят. Стратегическите начинания са:
Зелена енергия Кръгово ръководство на отпадъците Приобщаващо развиване  Снимка 666292
Източник:

От " Витоша ски " разпознават 3 проблематични точки, спиращи развиването на курорта.
Закон за горите План за ръководство Липса на зониране и устройствено обмисляне
Според сдружението възпрепятстващ фактор е, че заинтригуваните страни имат дълбока липса на доверие в ски курорта и неговите позитивни аспекти.

По отношение на Закона за горите с приемането му през 2011 година се вкара напълно нова и друга нормативна уредба във връзка с лифтовете и влековете. Наложи се основаване на право на градеж за всеки обособен пиедестал на всеки дирек и станция и в допълнение за зоната за сигурност. Освен това, с цел да се реконструира оборудване посредством замяната му с ново, вложителят е задължен да учреди право на градеж за новите фундаменти на стълбовете. За да се реализира това, земята под фундаментите би трябвало да бъде извадена от горския фонд, само че проектът за ръководство на Природен парк " Витоша " категорично не разрешава това. Освен това на всеки индивид, който не е държавен или общински орган, е неразрешено въобще да учредява право на градеж там. Още повече, с цел да придобият юридически статут на ски писти терените, които са били употребявани за ски писти, те също би трябвало да бъдат извадени от горския фонд - което е неразрешено. Към сегашния миг единствените ски писти със статут на ски писта на територията на Природен парк " Витоша " са пистите " Витошко лале (Лале) " и елементи от " Синята писта ". За да могат оборудванията и ски пистите да бъдат реконструирани по закономерен метод, държавното управление, вложителите, общината и локалната общественост би трябвало да намерят уравновесен метод за смяна на Закона за горите, упорстват от " Витоша ски ". Законът постанова основаване на право на градеж за всеки стадий от построяването на дирек и станция.

План за ръководство: Планът за ръководство на Природен парк " Витоша " изтече през 2015 година и не е обновен от девет години. Първо, Планът не разрешава изключване на терени от горския фонд, което е съществена спънка за реконструкцията на оборудванията и оформянето на законни ски писти. Съдържанието му е вътрешно спорно, като на едно място проектът " предизвиква " вложителите и притежателите да построяват по-добри системи за уреди, само че на други места вкарва правила, които не разрешават нужните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се направи това. Това е най-старият проект за ръководство в страната, който към днешна дата не основава ефикасна нормативна уредба за нито една своя област.Тъй като приемането на новия План за ръководство към този момент се забави с девет години, най-бързият метод е да се пристъпи към актуализация (промяна) на сегашния, с цел да се отстранен пречките до цялостното приемане на нов План за ръководство, показват от " Витоша ски ".
 Строежи, реститути и остарял проект за ръководство пречат на „ Витоша ски “
Строежи, реститути и остарял проект за ръководство пречат на „ Витоша ски “

Следва страната да обезпечи нормативна среда, която изцяло разрешава модернизацията

Същевременно съгласно сдружението липсва устройствено обмисляне и зониране. Територията на Природен парк " Витоша ", попадаща в Столична община, няма устройствено обмисляне, както се изисква от Закона за устройство и застрояване (ЗУТ). Първо, съгласно Общия организационен проект на София, Витоша е част от зелената система на столицата. Съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), развиването на Природен парк " Витоша " се прави според Плана за ръководство въз основа на подробни устройствени проекти (ПУП). Планът за ръководство, обаче, не съдържа организационен проект и няма направени подробни устройствени проекти за Природен парк " Витоша ". " Витоша ски " започва процедура за профилиран обстоен организационен проект (СПУП) за " Туристическа и ски зона Алеко ", която обаче не може да бъде финализирана, заради признатия нов Закон за горите. Необходимо е да се изработят и одобряват профилирани подробни устройствени проекти за статут на обособените зони в Природен парк " Витоша ".
 Снимка 666293
Източник:

В позицията се показва още, че придобиването на Витоша Ски АД от ТехноАлпин дава стратегическата опция за обилни вложения, стимулиращи напредък освен в границите на самия ски курорт, само че и в свързани промишлености като ски учебни заведения, ски водачи и други За реализацията на изложената визия  в рамките на 2-6 години сдружението предлага обща инвестиция от над 100 милиона евро, само че против смяна в законите.
 Снимка 666294
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР