Голяма новина за зърнената сделка!Турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно

...
Голяма новина за зърнената сделка!Турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно
Коментари Харесай

Ердоган с голяма новина за зърнената сделка

Голяма вест за зърнената договорка!

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи двумесечно удължение на подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение, според което Украйна доставя зърно през Черно море за международните пазари, съобщи БГНЕС.
-->
" С напъните на нашата страна, с поддръжката на нашите съветски другари, с приноса на нашите украински другари, беше решено да удължим договорката за черноморското зърно с още два месеца ", разгласи Ердоган ден преди приключването на периода на договорката.

Освен това той съобщи, че Турция е получила гаранции от " съветските си другари " за гладко излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия. По думите му Анкара ще постави всички старания за цялостното осъществяване на договорката.

Ердоган благодари на съветския президент Владимир Путин, на украинския президент Володимир Зеленски и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за поддръжката на турските начинания по договорката за зърното. Той акцентира, че удължаването на периода на договорката е станало допустимо с помощта на градивния метод на съветската и украинската страни.

Междувременно украинските управляващи оповестиха, че съвсем 70 кораба сега чакат в турските териториални води, а 90% от тях са подготвени „ да доставят продуктите на нашите аграрни производители на света " и приветстваха удължаването на зърнената договорка с два месеца, съобщи Агенция Франс Прес.

" Черноморската зърнена самодейност е деблокирана и продължава да бъде годна " до 18 юли, уточни украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Въпреки това Киев упрекна Русия, че блокира кораби, като отхвърля да ги записва и прави продължителни инспекции.

" Необходимо е да се отстранят проблемите, които Русия създаваше в продължение на няколко месеца ", сподели Кубраков.

Украйна също по този начин благодари на Организацията на обединените народи (ООН) и на турският президент Реджеп Ердоган.

Кубраков съобщи, че Киев е " признателен на своите сътрудници " за напъните им за " подсилване на продоволствената сигурност ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР