Голяма мечта е на българите в чужбина възможността за дистанционно

...
Голяма мечта е на българите в чужбина възможността за дистанционно
Коментари Харесай

Йотова: Президентът ще се консултира с партии и експерти преди да обяви датата на изборите

" Голяма фантазия е на българите в чужбина опцията за отдалечено гласоподаване. Няма политическа воля в това болшинство и аз съм песимист, че Изборният кодекс ще бъде отворен тъкмо в това направление ", сподели пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар на идните парламентарни избори, които ще бъдат извършени в изискванията на пандемия.

Според нея посочената от президента Румен Радев дата 28 март за изборите е по всички правила на Конституцията, а това изказване демонстрира независимостта му, тъй като никой не може да го упрекне, че е приел позицията на една или друга политическа мощ.

" Финалното решение ще бъде съобразено с развиването на обстановката в страната. Преди да подпише указа за датата, няма нищо по-естествено от това той да си направи своите съвещания с представители на другите партии, които ще вземат участие в изборите. Различното този път е, че рецесията ни сложи в друга обстановка. Вярвам, че президентът ще направи консултация и с специалисти - здравни и стопански. Ние сме наясно, че ще вършим за първи път избори в такава обстановка. Кампанията и изборният ден ще са при нови условия - доста по-тежки. Ще би трябвало да има новаторски форми за гласоподаване, което би трябвало да премине през Народното събрание. Следващите дни, въпреки да идват празници, ще са доста наситени, " предвижда вицепрезидентът.

По думите ѝ изборите ще са тестване и би трябвало да се направи по този начин, че да се върне доверието на хората в изборната система, а не да се спори за датата на вота.

Илияна Йотова напомни, че президентската институция още от началото на пандемията е била на мнение, че би трябвало да има национална стратегия с разновидности, според от развиването на рецесията, само че това не се е случило:

" Българският народ има право на информация и да има достъп до нея, а стъпките, които се подхващат, да бъдат предвидими. Не може да се сменят заповедите по няколко пъти дневно ".

По думите на вицепрезидента при втората вълна на епидемията в България се следи опит от страна на ръководещите, който е на гърба на здравната система:

" Не може заповедите във връзка с лечебни заведения и на PCR проби да са взаимно изключващи се ".

Не успяхме да разбираем нашето несъгласие за Северна Македония на европейските ни сътрудници, сподели още вицепрезидентът.

" Достатъчно говорихме. По българската позиция има решение на Консултативна среща при президента, рамкова позиция на Министерски съвет. Ние нямаме разлики в България. Това, което виждам, са два огромни минуса. Не успяхме да разбираем нашето несъгласие на европейските ни сътрудници и останахме в изолираност ", изясни тя.

Според вицепрезидента това не е добре за България, която е сложила в центъра на своето председателство политическото разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани.

" Политиката ни в Република Северна Македония не се мери нито единствено в разпределяне на български паспорти, нито единствено с Договора за добросъседство. Ние нямаме никаква политика към българското въздействие там, към работата с нашите сдружения ", сподели още Йотова.

Според вицепрезидента пандемията е откроила още по-силно нуждата от единна национална политика за българите в чужбина.

" В самодейността " Будната България " се включиха българи от 18 страни. Изпълнихме желанието си - сглобихме като в мозайка стотици облици на България ", сподели в предаването " Нещо повече " вицепрезидентът Илияна Йотова за самодейността " Будната България ", почнала на 24 май.

Днес екипът на самодейността, измежду които е и Българското национално радио, регистрира постигнатото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР