Голяма е изненадата да разбера, че историята с убийството на

...
Голяма е изненадата да разбера, че историята с убийството на
Коментари Харесай

Най-опасният човек в Китай се бори за човечност

Голяма е изненадата да схвана, че историята с убийството на българския публицист и отстъпник Георги Марков от съветските секрети служби през 1978 година е интерпретирана от китайския художник Ай Уейуей. Способността на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) да преследва и убива политическите си съперници е увековечена в творбата Quintessential Communist Umbrella Briefcase от 1985 година Това е художествена работа, форма на опозиция против деспотизма и знак в отбрана на индивида. Каквито са множеството артистични и цивилен жестове на този създател, определен за най-влиятелната персона в света на изкуството в класацията на сп. ArtReview за 2011 година, когато прекарва и 81 дни в пандиза.

Разхождам се измежду най-голямата му и представителна до момента ретроспективна галерия с над 100 творби - " Ай Уейуей. В търсене на човещина ", в Albertina Modern във Виена.

Пътувам до такава степен особено за нея. Виждам апаратура на бяло куфарче с комунистическия знак - сърп и чук, което съдържа черен чадър. Веднага се сещам - мостът Ватерло, Лондон, журналистът от BBC и критик на комунистическия режим в България и Съюз на съветските социалистически републики Георги Марков е прострелян в бедрото с отровна сачма от агент-убиец. С чадър. " Типичното комунистическо куфарче " служи за безвредно превозване на скрити оръжия, в това число АК-74. С такива куфарчета безпроблемно можеш да се приближиш до бъдещата си жертва. А чадърът с вграден скришен спусъчен механизъм е още по-коварно оръжие, с което тихо можеш да извършиш нападение посредством изстрелване на отрова.
Типично комунистическо чадър-куфарче Фотограф: Даниел Ненчев
Когато основава тази сардонична творба в духа на редимейд изкуството, въодушевено от Марсел Дюшан, Ай Уейуей живее и учи през 80-те в Ню Йорк, Съединени американски щати. Преди това той към този момент се е декларирал на арт сцената в родния Пекин. Част е от групата напредничави художници " Звезди ".
Реклама
В първата си огромна изява през 1979 година те излагат непокорен творби в дисонанс със социалистическия натурализъм. И то на оградата на Националния живописен музей на Китай. Това обаче напълно не е началото на конфликтните взаимоотношения на Уейуей с властническата власт. Като дете фамилията му е принудително изселено от Пекин, с цел да живее в бедност в далечна провинция. Баща му, изявеният стихотворец Ай Кинг, е заставен да стане чистач на публични тоалетни поради рецензиите си против комунистическия режи м.

Уейуей наследява тази сдържаност, която се трансформира в основа за художествения му език. Най-важният урок от сцената в Ню Йорк, от Уорхол, дадаизма, Дюшан и останалите е, че това да си художник може да бъде и форма на държание. В неговия случай - ангажимент към човешките проблеми. Съпротива против потисничеството и воля да дава публичност на филантропични проблеми, Уейуей демонстрира освен посредством сходни арт съоръжения като тази с куфарчето. Той е документалист, деятел, предан герой против комунистическия режим в Китай, само че и укорител на властта изобщо.

Популярна е и серията му " Проучване на вероятността ", в която той се снима, до момента в който демонстрира междинен пръст против разнообразни знаци на властта - площад Тянанмън в Пекин, Белия дом във Вашингтон или Айфеловата кула в Париж. Серията стартира като реакция по отношение на клането през 1989 година на Тянанмън. Тогава военните елементи смазват студентските митинги посредством многочислени убийства на протестиращи против политиките на ръководещите.
" Проучване на вероятността ", 1999 Фотограф: Mischa Nawrata
Но междинният му пръст през днешния ден е и против формите на двуличие в Западния свят - във връзка с бежанците, неочакваното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан, войната в Йемен и други " Преминаваме през властнически режими, пандемия, капитализъм, война на Русия против Украйна. И би трябвало да преосмислим хуманността. Трябва да защитим човешките права, свободата на изложение и човечността ", споделя Уейуей във връзка изложбата си.
Реклама
След като съумява да напусне Китай през 2015 година, актьорът живее за малко в Берлин, където към момента има ателие, в Кеймбридж и от 2021 година в Португалия. Днес, за художника и политически бежанец Ай Уейуей е подготвен затвор в родината му Китай, в случай че той в миналото се върне там. Например поради изричането на ето тези думи: " Не мисля, че мога да разделя творбите от всекидневието си. Мисля, че и двете са едно и също нещо, постоянно са едно ". На пръв взор думите му пред BBC не са рискови. Но те са казани, откакто Уейуей е освободен от пандиза през 2011-а, платил е 2.5 милиона $ санкция, упрекнат е в укриване на налози и е получил възбрана от китайските управляващи да дава изявленията . Забрана, която той нарушава.

Относно документалния филм Аi WeiWei: Never Sorry режисьорката Алисън Клейман споделя чувството си, че снима " най-опасния човек в Китай ". Филмът е отдаден на конфликтните връзки сред художника и властта и събитията към ареста през 2011 година, след който Ай Уейуей остава в неопределеност за света в продължение на 81 дни.

Ай Уейуей e обичай и задържан още през 2009 година, към решението си да свидетелства в отбрана на природозащитника, публицист и редактор на списание Literati Тан Зуорен. Тан е наказан от режима за подривна активност, а в реалност почнал да събира имената на жертвите на земетресението в Съчуан през 2008 година, в което умират над 90 000 души.

Съпричастен към казуса, Ай Уейуей стартира лично следствие. Издирва и намира имената на 5000 възпитаници, станали жертва на неприятното учебно строителство в Китай. Обикаля и задава един-единствен въпрос: Как се споделяше починалото ви дете? Имена, които властта крие, а художникът разгласява в блога си онлайн. (По-късно Уейуей прави и художествени съоръжения, които реферират към тази история, част и от изложбата в Albertina Modern. Например - " Змийски таван " - голяма змия, формирана от 1000 училищен раници).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР