Голям проект на Атинската Ривиера ще се превърне в най-луксозното

...
Голям проект на Атинската Ривиера ще се превърне в най-луксозното
Коментари Харесай

Най-скъпото място при съседите

Голям план на Атинската Ривиера ще се трансформира в най-луксозното място в Гърция. Къщите и жилищата, ситуирани на брега на морето, са съвсем разпродадени, а цените може да се окажат най-високи в цялата страна, близки до тези в мегаполиса Ню Йорк. Всички жилища в 45-етажният небостъргач, както и 27-те къщи на крайбрежието, се чака да бъдат продадени доста бързо, още при започване на идната година. Ранните продажби са отлична реклама за най-големия първокласен заможен комплекс на гръцката Ривиера. До момента от капарирани парцели са събрани близо 700 млн. EUR. Средната цена на квадратен метър е 9000 EUR. Очаква се през 2024 година, когато комплексът ще бъде съвсем подготвен тя да се повиши до 14 000 EUR, а общата сума от продажби да надвиши 1 милиарда EUR.

Новият първокласен комплекс е ситуиран върху терена на остарялото летище на Атина. Планът за него е основан още преди години. Летището беше закрито през 2001 година, само че парцелът е продаден на компанията Lamda през 2014 година Нерешени политически въпроси и дълговата рецесия попречиха планът да бъде осъществен по-рано.

На реорганизация е подложена централната част на крайбрежието, която включва в себе си и други забавни планове. Площта на новия квартал е 6.2 кв. км, което три пъти надвишава площта на Монако, а инвестицията възлиза на близо 8 милиарда EUR.

През 2025 година Елиникон може да носи 2.2% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и да разкрие 80 000 нови непрекъснати работни места. Очаква се комплексът да даде мощен подтик на туризма и да промени напълно визията за Гърция в международен мащаб.

Реконструкцията на цялото крайбрежие планува наоколо до него да бъдат издигнати 10 000 първокласни резиденции, най-големият градски парк в Европа, казино, частно пристанище за яхти, 1 км градски парк, 50 км велоалеи и пешеходни зони.

Също по този начин се планува построяването на бизнес парк. Инвестицията е на стойност 1 милиарда EUR и през миналата седмица най-голямата гръцка банка – Piraeus, разгласи че ще реалокира централния си офис в него. Очаква се след нея и други огромни компании да се реалокират там. В региона ще бъдат издигнати и два търговски центъра.

Елиникон ще стане образец за това по какъв начин може да наподобява съвременна Гърция. Районът ще получава сила от възобновими енергийни източници, а всички процеси – от осветлението до извозването на боклука, ще бъдат ръководени от сензори. Мястото ще бъде едно от първите в света „ умни “ зелени общности, издигнати от нула.




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР