Голям дарител на University of Pennsylvania (UPenn) оттегля безвъзмездна помощ

...
Голям дарител на University of Pennsylvania (UPenn) оттегля безвъзмездна помощ
Коментари Харесай

University of Pennsylvania загуби дарение от $100 млн. заради антисемитизъм

Голям донор на University of Pennsylvania (UPenn) отдръпва безплатна помощ в размер на 100 млн. $.

Причината е изява на президента на университета Елизабет Магил в Конгреса, по време на която тя и други учени заобиколиха въпросите за това по какъв начин ще бъдат наказвани студентите, призоваващи към анти-еврейска изразителност, оповестява BBC.

Във вторник Магил и ръководителите на Harvard и MIT Клодин Гей и Сали Корнблут бяха запитани от конгресмен Елиз Стефаник: " Призивите за геноцид над евреите нарушават ли кодекса за държание на Вашия университет или разпоредбите по отношение на издевателството и малтретирането? Да или не? "
Тримата академични ръководители не дадоха отговор с " да " или " не ", а споделиха, че това зависи от " подтекста ". " Ако речта се трансформира в деяние, тогава може да бъде тормоз ", отговoри Магил.

Отговорите на учените провокираха необятен публичен отзив.
Нюйоркският сенатор демократ Кирстен Джилибранд назова изказванията им " отвратителни ".
Скот Бок, ръководител на Попечителския ръб на Пенсилвания, е изискал Лиз Магил да подаде оставката си в границите на няколко дни.
Дарителят Рос Стивънс съобщи, че е " ужасяващ " от тяхната позиция.

В имейл, представен от BBC, Стивънс оповестява: " Имам ясни учредения да отменявам дарените акции на университета на стойност 100 млн. $ в Stone Ridge заради държанието на президента Магил. "

Дарението, под формата на дялове от сдружението Stone Ridge, е предоставено от Стивънс през 2017 година, с цел да помогне на Wharton - едно от най-престижните бизнес учебни заведения в света към университета - да сътвори финансов иновационен център.

Сред възпитаниците на Wharton са някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, създателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск и доста други авторитетни имена в бизнеса и финансите.
Дарителят също по този начин написа, че толерантният метод към лицата, агитиращи за принуждение против евреите, " нарушава всички политики или правила, които не разрешават издевателството и дискриминирането на религиозна основа. “

В кампусите на американските колежи се следят гневни митинги в поддръжка на Палестина, откогато преди два месеца избухна войната сред Израел и Хамас.

Министерството на образованието на Съединени американски щати стартира следствие на доста просветителни институции по отношение на хипотетични случаи на антисемитизъм и ислямофобия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР