Големият цигулар Гидон Кремер ще се включи в звездния сезон

...
Големият цигулар Гидон Кремер ще се включи в звездния сезон
Коментари Харесай

Гидон Кремер с два концерта в София

Големият цигулар Гидон Кремер ще се включи в звездния сезон на Софийската филхармония. Той трябваше да дойде в София в края на предходната година, само че поради усложнения в напредването, подбудени от Корона рецесията, се наложи да отсрочи концертите в София. Виртуозът остана правилен на обещанието си към българските меломани и ще показа две стратегии в зала „ България “. На 18 април от 11 ч. под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Шуман. Симфония No 29 в ла мажор от Моцарт е второто произведение на матинето. Урош Лайовиц ще е диригент на втория концерт (22 април, 19 ч.) с стратегия: Г. Канчели - " Здрач'' за две цигулки и струнен оркестър и Р. Шуберт - Симфония No 9 в до мажор.

Носител на най-големите музикални награди, измежду които Грами, Ехо Класик, Императорската премия за музика (наричала музикалната нобелова награда), измежду водещите цигулари в света, Гидон Кремер е може би с най-необичайна кариера. Започва да учи цигулка на 4-годишна възраст при татко си и дядо си – и двамата изтъкнати реализатори на струнни принадлежности. На 7 постъпва като студент в Музикалното учебно заведение в Рига и бележи бърз прогрес, а на 16 получава Първата премия на Латвийската република. Две години по-късно стартира да учи в Московската консерватория при Давид Ойстрах. Гидон Кремер е притежател на голям брой влиятелни награди, измежду които се открояват премиите от Конкурса „ Кралица Елизабет “ в Брюксел (1967) и Международния музикален конкурс в Монреал (1969), и първите награди от състезанията „ Паганини “ (1969) и „ Чайковски “ (1970).

Именно от тази постоянна платформа на образование и триумф стартира забележителната кариера на Гидон Кремер. Пред последните пет десетилетия той построи и затвърди в целия свят репутацията си на един от най-оригиналните и вълнуващи актьори на своята генерация. Изнасял е рецитали на съвсем всички огромни концертни подиуми по света, свирил е с най-изтъкнатите оркестри на Европа и Северна Америка и е работил с множеството огромни диригенти от последните петдесет години.

Необикновено богат, репертоарът на Гидон Кремер впечатлява със своето многообразие. Той включва цялостния набор от типичен и сантиментални шедьоври за цигулка, а също по този начин – произведения на водещи композитори от 20-и и 21-и век като Берг, Хенце и Щокхаузен. Името му се свързва с композитори като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина, Валентин Силвестров, Луиджи Ноно, Едисон Денисов, Ариберт Райман, Петерис Васкс, Джон Адамс, Виктор Кисин, Майкъл Нийман, Филип Глас, Леонид Десятников и Астор Пиацола, чиито творби той извършва, уважавайки традициите и съхранявайки цялата им прохлада и автентичност.
Няма различен солист с сходна интернационална популярност, който да е направил толкоз доста за популяризирането на идеята на актуалните композитори и новата музика за цигулка.



Изключително работлив в записването на музика, Гидон Кремер има към този момент над 120 албума. Повечето от тях са получили влиятелни награди като знак на самопризнание за изключителните му интерпретаторски достижения.

В листата му с оценки се открояват премиите „ Grand prix du Disque “, „ Deutscher Schallplattenpreis “, „ Ernst von Siemens Musikpreis “, „ Bundesverdienstkreuz “, премията на Музикалната академия Киджана, Наградата „ Триумф “ 2000 (Москва), Наградата на ЮНЕСКО (2001), „ Saeculum Glashütte Original MusikFestspielPreis “ от Дрезден (2007), премията „ Rolf Schock Prize “ за музикални актьори – Стокхолм (2010), Пожизнената премия на Музикалния фестивал в Истанбул (2010) и Наградата на името на Артур Рубинщайн „ Una Vita Nella Musica “ – Венеция (2011).

През 1997 Маестро Кремер основава камерния оркестър „ Кремерата Балтика “ за поощряване на даровити млади музиканти от трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва. През последните две десетилетия ансамбълът и неговият създател пътуват дружно доста интензивно и вземат участие във водещи фестивали и концертни събития.

Най-новият им албум, публикуван от ECM през октомври 2015, е във връзка 80-годишнината на Гия Канчели и съдържа 2 произведения на огромния грузински композитор: „ Киароскуро “ (Светлосенки) за цигулка, струнен оркестър и перкусии и „ Twilight “ (Здрач) за 2 цигулки и струнен оркестър (солисти – Гидон Кремер и Патриция Копачинская). И двете произведения получават доста висока оценка от рецензията и интернационалната аудитория няколко седмици след излизането на албума.

Гидон Кремер свири на инструмент на Никола Амати от 1641. Той е създател на четири книги, последната от които е „ Писма до един млад пианист “ (2013). Творбите му са преведени на няколко езика и разкриват широтата на неговите артистични търсения и естетически възгледи.

Билети за концертите са налични на касата на зала „ България‘ и в Ивентим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР