Големият събор на последователите на учителя Петър Дънов, членове на

...
Големият събор на последователите на учителя Петър Дънов, членове на
Коментари Харесай

Дъновистите посрещат Божествената нова година

Големият събор на почитателите на учителя Петър Дънов, членове на " Бялото приятелство ", се организира всяка година, по традиция, на рилското езеро " Бъбрека ", което е петото от седемте рилски езера. Съборът се организира на 19 август, когато по остарял жанр е Преображение Господне. Тогава става " събор на Слънцето с представители от всички планети ", обяснявал на учениците си Петър Дънов.

" За 19 август - съборният ден - ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си облекла - бяло палто и бяла шапка ", учел той почитателите си. Чисто облечени, те играят паневритмия - танцът, в който се съчетават темп, музика, придвижване и мисъл. Ангелите нямат петна по облеклата си, по тази причина внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов, написа канал 3.

Всяка година членове на " Бялото приятелство " играят паневритмия на платото край езерото " Бъбрека ", с цел да посрещнат Слънчевата нова година.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо две хиляди души. Ритуалът включва придвижвания, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални принадлежности също не са лимитирани, само че с преимущество се употребява цигулката. Според почитателите задачата на танца е реализиране на естетика с природата, Бог, Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, противоположна на часовниковата стрелка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР