Големият британски философ Бъртранд Ръсел, писател, математик, историк и критик

...
Големият британски философ Бъртранд Ръсел, писател, математик, историк и критик
Коментари Харесай

Колкото по-бели ми стават косите, толкова повече хората вярват на това, което им казвам ~ Бъртранд РЪСЕЛ

Големият английски мъдрец Бъртранд Ръсел, публицист, математик, историк и критик  размишлява по тематиката „ Какво е благополучие? ” в изявление от 1959 година

Какво е благополучие?

Не постоянно съм бил благополучен човек, несъмнено. Имал съм интервали на благополучие и интервали на злощастие. За моя наслада, колкото повече одъртявам, толкоз по-продължителни стават интервалите на благополучие.

Най-нещастният интервал

Бях доста, доста трагичен в юношеството си. Струва ми се, както и множеството подрастващи. Нямах другари, никого, с който да беседвам. Често ме спохождаха мисли за самоубийство и аз с доста старания удържах себе си от сходна стъпка, а в това време това беше по този начин незаслужено. Аз, несъмнено, си фантазирах, че съм доста трагичен, а това беше и отчасти подсилено от сънищата, от които черпех с огромни шепи. В моите сънища, аз се виждах доста болен и обречен на смърт.

Може ли да се възнамерява щастието?

Смятам, че съзнателното обмисляне бе единствено тогава, когато касаеше моята работа - останалата част от живота си аз живеех съгласно импулса и волята на случайността. По отношение на работата си, имах премислени проекти, които изпълнявах изключително сполучливо. Да, аз имам вяра, че щастието в огромна степен зависи от шанса и от това, по какъв начин върви работата ви.

Съставките на щастието

Смятам, че съставките на щастието са четири. Вероятно първата от тях е здравето, втората – достатъчните средства, които да ви спасят от потребността, третото – щастливите персонални връзки и четвъртата – сполучливата работа.

Ако не се чувствате здрави, едва ли фактически ще сте щастливи. Това въздейства на съзнанието и ви кара да се чувствате обречени и нещастни. Някои заболявания могат да се понесат философски, само че не всички.

Мисля, че когато сте здрави, това ви прави щастливи, само че и противоположното важи с цялостна мощ. Предполагам, че щастливият човек е по-малко евентуално да се разболее от нещастния.

Доколко са значими приходите?

Това зависи от нивото на живот, с което сме привикнали. Ако сме привикнали да живеем непретенциозно и оскъдно, не ни е необходим огромен приход. Ако сме привикнали да живеем доста богато, ще се усещаме нещастни, когато нямаме не просто огромни, а големи приходи. Богатите хора и работят доста. Те постоянно намират края си точно, работейки. Аз мисля, че парите – са своего рода минимално изискване, не трябва да мислите за тях прекалено много. Ако мислите толкоз доста за тях, стартирате да се безпокоите.

Философията оказва помощ ли за щастието?

Философия е потребна, в случай че вие се интересувате от нея и добре я разбирате - другото не оказва помощ. Тя е като тухла в зида – в случай че вие сте добър майстор-зидар.

Кое пречи на щастието?

Има толкоз доста неща. Един от факторите, които препятстват достигането на благополучие е паниката. В това отношение станах доста по-щастлив през годините, когато остарях. Почнах доста по-рядко да се трежова и си създадох доста потребна тактичност в това отношение. Тя се състои в това, просто да си помисля: „ Кое е най-лошото, което може да се случи? ” А след това да помисля – „ В края на краищата, в случай че нищо от това няма да е значимо след 100 години, вероятно няма никакво значение ”. Ако фактически се заставите да мислите по този начин, няма да се вълнувате чак толкоз. Тревогата произлиза от това, че вие се стремите да избегнете да погледнете в лицето неприятните благоприятни условия.

За завистта

О, да, завистта…. Този ужасяващ източник на злощастие за толкоз доста хора. Спомням си за художникът Хейден, който не е бил неприятен художник и си е водел дневник, в който е записал: „ Прекарах нещастно утро, сравнявайки себе си с Рафаело ”.

Помоему, има голям брой хора, притежаващи толкоз доста неща, способни да ги създадат щастливи. А те се безпокоят, тъй като им се коства, че някой различен има повече от тях.

Вместо да се радват на това, че има на какво да се радват, те се отхвърлят от това наслаждение, мислейки, че е допустимо да се снабдят с още повече.

За скуката

Мисля, че скуката е извънредно значима, без да приказвам за това, че тя е присъща единствено за индивида – най-малко доколкото съм следил маймуните в зоопарка и ми се е коствало, че даже и те скучаят от време на време. Но не мисля, че има други животни, на които да им е скучно. Намирам, че това е индикатор за върховен разсъдък, а неговата значимост е изключително велика.

За формулите за дълъг и благополучен живот

Това да имаш дълъг живот е медицински въпрос и не съм аз индивидът, който да има думата по него. Получавам голямо количество литература от последователите на тая система. Те ми споделят, че щом стартира да използвам медикаментите им, косите ми от бели, ще станат черни. А аз не съм убеден, че това ми харесва, тъй като съм забелязал, че колкото по-бели ми стават косите, толкоз повече хората имат вяра на това, което им споделям.

1959 г. 

Източник:
Снимка: Bertrand Russell (1872-1970)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР