Големият бизнес се готви за завръщането на бившия президент Тръмп,

...
Големият бизнес се готви за завръщането на бившия президент Тръмп,
Коментари Харесай

The Hill: Едрият бизнес в САЩ се готви за завръщането на Тръмп

Големият бизнес се готви за завръщането на някогашния президент Тръмп, защото републиканците наподобяват сигурни, че ще му дадат трети късмет в Белия дом.

След като Тръмп реализира основни победи в Айова и Ню Хемпшир против някогашния дипломат на Организация на обединените нации Ники Хейли - пожеланият избор на някои огромни бизнес фигури - корпоративните водачи наподобява желаят да се измъкнат от прицела на някогашния президент.

„ Повечето старши предприемачи, с които приказвам, не могат да го понасят. Те просто признават, че той е доста рисков за страната “, сподели Лари Харис, професор по финанси в Университета на Южна Калифорния и някогашен основен икономист в Комисията по скъпи бумаги и тържища.

„ Но никой не желае да си отвори устата. Защото в случай че всички не работят по едно и също време, всеки, който се появи, бива погубен неотложно.

Главният изпълнителен шеф на J.P.Morgan Chase Джейми Даймън, който прикани сътрудниците си бизнес водачи да поддържат Хейли единствено преди два месеца, похвали политиката на Тръмп за първия мандат, до момента в който беше на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, по-рано този месец.

„ Просто направи крачка обратно и бъди почтен “, сподели Даймън.

„ Той ненапълно беше прав за НАТО. Донякъде беше прав за имиграцията. Той разви стопанската система сносно. Търговията, данъчната промяна проработиха. Той беше прав за част от Китай.

„ Не ми харесва по какъв начин сподели неща за Мексико, само че не сгреши за някои от тези сериозни въпроси “, добави той.

Даймън също се изрече в отбрана на поддръжниците на Тръмп, призовавайки президента Байдън и демократите да „ пораснат “.

„ Искам да кажа, в действителност, можем ли просто да спрем тези неща и в действителност да пораснем и да се отнасяме към другите хора с почитание и да ги слушаме малко? “

Стивън Шварцман, ръководител и основен изпълнителен шеф на капиталовата компания Blackstone, също промени позицията си към някогашния президент.

Мегадонорът на Републиканската партия излезе против Тръмп през ноември, като сподели, че е „ време Републиканската партия да се обърне към ново потомство водачи “.

В Давос обаче Шварцман не изключи да поддържа още веднъж някогашния президент.

„ Аз съм в „ Нека изчакаме и да забележим по какъв начин работи това “, сподели той, когато го попитаха дали ще поддържа Тръмп на изборите.

„ Все още не съм в хипотетичния свят, колкото и да ви се желае да бъда. И ще забележим какво ще стане. На тези избори постоянно има изненади. ”

Антъни Скарамучи, който за малко беше шеф по връзките на Тръмп в Белия дом и от този момент се трансформира в чест критик на някогашния президент, упрекна Уолстрийт, че е „ главно нехаен “ по отношение на изборите през 2024 година

„ Мисля, че те гледат на Доналд Тръмп като цяло като на незлокачествен до ненапълно потребен за стопанската система и бизнеса “, сподели той в изявление за The Hill по-рано този месец.



Харис допусна, че множеството бизнес водачи не желаят да страдат от следствията да се изправят против Тръмп сами.

„ Искам да кажа, вижте какво се случи с Дисни от [бивш кандидат-президент на републиканците и губернатор Рон] ДеСантис във Флорида, а ДеСантис нямаше никаква власт, каквато има Тръмп “, добави той.

След като победи Хейли в Ню Хемпшир с по-малка преднина от предстоящото, Тръмп се обърна към Truth Social, с цел да предизвести, че всички донори, които поддържат някогашния дипломат на Организация на обединените нации, ще бъдат „ неразрешени за непрекъснато от лагера на МАГА “.

„ Когато се кандидатирах за офис и завоювах, забелязах, че „ донорите “ на губещия претендент незабавно идват при мен и желаят да „ оказват помощ “. Това е стандарт в политиката, само че към този момент не е при мен “, сподели той.

„ Ние не ги желаеме и няма да ги приемем, тъй като ние слагаме Америка преди всичко и ВИНАГИ ЩЕ Гражданско отделение ПРАВИМ! “ добави Тръмп.

Бившият президент също има история на обществени нападки против бизнес водачи, изключително в обществените медии.

Малко откакто беше определен за президент през 2016 година, той прикани федералното държавно управление да анулира поръчката си с Boeing за освежен Air Force One, критикувайки разноските по плана като „ отвън надзор “ в обява в Twitter.

В края на 2018 година и началото на 2019 година Тръмп неведнъж извика основния изпълнителен шеф на General Motors Мери Бара и в един миг заплаши да понижи дотациите за електрически транспортни средства на автомобилния производител, откакто той разгласи проекти за редуциране на 15 000 работни места и затваряне на пет завода.

Той също по този начин прикани за протест на Goodyear през 2020 година, откакто компанията забрани на чиновниците си да носят „ МАГА марки “.

Докато някои компании може да се възползват от евентуални данъчни промени или старания за дерегулация при някогашния президент, бизнес специалисти допускат, че още един мандат на Тръмп би представлявал риск за огромния бизнес.

Ерата на Тръмп „ се оказа малко по-малко постоянна “, сподели Даниел Алпърт, ръководещ сътрудник в капиталовата компания Westwood Capital.

„ Винаги би трябвало да помните, че бизнес ползите в действителност са стимулирани от непоклатимост и това е всяка форма на непоклатимост – ценова непоклатимост, политическа непоклатимост, потребителско търсене, всевъзможен тип непоклатимост – тъй като това им разрешава да възнамеряват и вършат облаги “, сподели Алперт.

Андрю Локай, старши проучвателен анализатор в Beacon Policy Advisors, също означи, че бизнес общността ще би трябвало да се съобрази с връщането на протекционисткия метод на Тръмп към търговията през втори мандат.

„ През втория мандат чакам Тръмп да издигне своята политика преди всичко Америка на идващото равнище “, сподели Локай пред The Hill.

„ Той прикани за универсално мито от 10 % върху вноса от всички страни, което е ход, който доста би изтеглил Съединените щати от световната стопанска система. “

Въпреки това, някои компании, като локалните производители, преди този момент са се радвали на тарифната политика на Тръмп и са „ много запалени по концепцията за по-голям протекционизъм “, сподели Алперт.

Той добави, че мощно контролираните промишлености евентуално също биха подкрепили метода, по-скоро „ лес-фере “ към регулирането, който би бил желан от друга администрация на Тръмп.

Локай също означи, че бизнес общността като цяло би приветствала капацитета за единен републикански надзор върху държавното управление при втора администрация на Тръмп, като се има поради, че наредбите в Закона за данъчните облекчения и заетостта изтичат през 2025 година и контролът на Републиканската партия би повишил вероятността на по-нататъшни облекчения на самостоятелните и корпоративните налози.

„ Не имам вяра, че има консенсус по отношение на това, което в последна сметка ще се случи тук, и повода е, че има толкоз доста евентуални рампи за влизане и излизане, които биха могли да повлияят на резултата сред в този момент и общите избори “, сподели Алперт.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР