Големите световни компании обикновено разместват производствените си мощности в търсене

...
Големите световни компании обикновено разместват производствените си мощности в търсене
Коментари Харесай

Чуждестранни фирми инвестират в развойни центрове у нас

Големите международни компании нормално разместват индустриалните си мощности в търсене на най-ниските разноски. Евтината работа ръка и ниският налог облага у нас бяха стръвта, която притегли много вложители в последните години.

В някои производства българите правят елементарни механични интервенции, с цел да припечелят прехраната си. В други браншове обаче влязоха и високотехнологични и новаторски компании.

Някои от вложителите идват у нас, с цел да употребяват евтината работна ръка. Други обаче имат по-дългосрочни проекти и с изключение на производството, развиват и научно-изследователска и развойна активност. С течение на времето те откриха капацитета на инженерните ни фрагменти и сътвориха и развиха проучвателен и развойни центрове у нас. Други пък трансферираха тук своите центрове за споделени услуги в региона на човешките запаси, финансите, осведомителните технологии, посредством които обслужват всички компании в компанията майка.

Един от най-големите онлайн търговци на хранителни артикули в света - английската "Окадо Груп ", към този момент има бизнес и у нас посредством своето дъщерно сдружение "Окадо Технолоджи ". А в София се намира един от главните софтуерни и софтуерни центрове на платформата на компанията. Клиентските поръчки се сортират и опаковат в автоматизирани хранилища. Бизнесът на Ocado Technology е ориентиран към усъвършенстване и рационализиране на целия този развой.

Софтуерните експерти и инженерите на Ocado Technology създават програмен продукт и системи в пет от най-иновативните софтуерни сфери: AI, Robotics, Internet of Things, Big Data, Cloud. Освен във Англия компанията има със софтуерни центрове в Полша - два, и по един в Испания и България.

"Бош програмен продукт иновейшънс " дъщерно сдружение на немската група Bosch, отваря инженерен център за авто програмен продукт в "София Тех парк ". В новия офис ще работят към 120 души. Компанията работи за всички огромни немски автомобилопроизводители, като ги доставя с навигационен и диагностичен програмен продукт, както и подобен, подпомагащ ръководството на автомобила, и други съставни елементи като хидравликата, горивната част и други. Отделно създава и съоръжение за автосервизи, в това число и диагностична техника за изгорелите газове. В момента немската компания има развоен център в София, който създава програмен продукт за домашен уреди, здания и за енергетиката.

Френската "Монтюпе " влезе у нас през 2005 година с инвестиция за 70 млн. евро в производството си в Русе. Тя създава отливки и съставни елементи от алуминий за мотори и ходова част на разнообразни марки коли. Френската компания е част от канадската група Linamar, която е втори по величина производител на автомобилни елементи в Канада. "Монтюпе " развива у нас и научно-изследователска активност.

Белгийската "Мелексис " е световен снабдител на чипове за автомобилния, индустриалния и потребителския бранш. Компанията основава нововъведения в региона на полупроводниците и датчиците. Тя има индустриална база в София в квартал Горубляне, която се счита за главен мотор в развиването на цялата група. Компанията има от 2016 година документ за вложител клас "А " за модернизиране на производството и разширение на развойната активност в София.

Но това не са всички положителни образци.

Развойният център в София е стратегически за SAP

SAP Labs са центровете за разработка на програмен продукт на немската SAP, където се развиват множеството артикули и решения на компанията. Развойните центрове са ситуирани във високотехнологични клъстери в целия свят и отразяват културата на нововъведения и многообразие в SAP.

Като един от 19-те SAP Labs в шестнадесет страни по света, "SAP Labs България " е основно и стратегическо подразделения на SAP SE. В компанията над 780 експерти работят в региона на софтуерната разработка и по последните SAP In-memory и облачни технологии. "SAP Labs България " има значителен принос в революционната за целия бизнес In-Memory технология SAP HANA, както и основна роля в дефинирането и създаването на облачната платформа на SAP – SAP Cloud Platform.

"SAP Labs България " е основан през 2000 година и е един от водачите в използването на Lean философия и гъвкави (agile) методологии при основаването на програмен продукт в България. Компанията е желан шеф в ИТ бранша, притежател на редица награди за Най-добър шеф през годините.

От 2014 година изпълнителен шеф на "SAP Labs България " е Радослав Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР