Големите , които се използват за производство на ток, са

...
Големите , които се използват за производство на ток, са
Коментари Харесай

Водният запас е на едно от най-високите си нива за последните две години

Големите, които се употребяват за произвеждане на ток, са цялостни над 90 на 100 от потенциала си. Това сподели пред БНР Димитър Зарчев от Централното диспечерско ръководство на Електроенергийния систематичен оператор. Той добави, че общият воден ресурс е на едно от най-високите си равнища за последните две години.

Димитър Зарчев разказа обстановката с водата в язовирите по този начин:

„ Разполагаме с оптимални за сезона. Притоците са естествените, стартират да понижават към този момент, защото тези дъждове, които паднаха, общо взето имат местен темперамент. Не се отразяват върху нараснали притоци към язовирите “.

В момента не се създава повече електричество от язовирите.

„ По отношението на ръководството на водния запас, сътрудниците от НЕК работят с него извънредно деликатно и отговорно. Покриват пиковете на системата, без непотребен разход на воден запас. Нямаме за момента нараснало произвеждане от водните електрически централи “.
 Двама министри: Фирми-шапки са отклонявали средствата при ремонт на пътища и язовири Двама министри: Фирми-шапки са отклонявали средствата при ремонт на пътища и язовири
Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за подсилване на свлачища и създаване и ремонт на пътища разкриха на взаимен бриф...

Зарчев изясни, че наличната вода в язовирите се употребява като ресурс, с цел да може да бъде употребена когато още веднъж стане студено.

„ Пазим я за всички действия, за които се употребява водата – напояване, питейни потребности и произвеждане на електрическа енергия през идващата зима “.

Когато наскоро единият блок на беше спрян за планов ремонт поради механически проблем, а другият понижи мощността си, точно Водноелектрическа централа са обезпечили нужния ток на страната.

„ Тогава водата пое към 70 до 80 % от товара, който изгубихме при намаляването на производството на работещия блок от АЕЦ-а, като го направи за малко време, защото, както знаете в изискванията на либерализиран пазар, търговците съумяха да набират сила в идващите няколко часа от други източници “, сподели Зарчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР