Големите български превозвачи може да изнесат дейността си в други

...
Големите български превозвачи може да изнесат дейността си в други
Коментари Харесай

Големите превозвачи могат да изнесат дейността си в чужбина

Големите български превозвачи може да изнесат активността си в други страни след задействането на пакета " Мобилност ". Това обявиха на конференция водачите на Съюза на интернационалните превозвачи и на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз (БАСАТ).

От през днешния ден влиза в действие условието за връщане на 8 седмици на камионите в мястото, където са регистрирани, един от най-оспорваните текстове от пакета " Мобилност " на Европейска комисия, прочут още като пакета " Макрон ". От началото на месеца в деяние е директивата за командироването на водачите по разпоредбите на съответната страна, в която обитават. Евронормите обаче още не са пренесени в българското законодателство.

„ Има голяма неизясненост, по какъв начин ще бъде прилаган пакетът. Никой транспортьор не знае, по какъв начин ще се ползва това нещо. Искаме да не изпадаме в обстановка, в която да не знаем по какъв начин ще бъде предпазен националният интерес на българския транспортьор. Декември писахме писмо на министъра, искахме да създадем една среща и да изградим една обща тактика, това нещо не се случи. До ден сегашен нямаме отговор. Основното ни терзание е, че нямаме добра връзка с министерството на превоза, а имаме ужасно доста въпроси “, сподели Ангел Траков, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи.

Превозвачите обявиха, че браншът създава в другите години сред 6 и 9% от Брутният вътрешен продукт, а в организациите, които те съставляват, са компании, които дават работни места на 25 000 души.

Големите транспортни компании ще си създадат центрове в чужбина и ще се изнесат от България, българските водачи ще си намерят работа, само че този дял на сектора в Брутният вътрешен продукт ще падне, предвидиха те. От 13 500 превозвачи, 80% били с сред 1 и 5 камиона и нямало да могат да се оправят.

На конференцията участва и зам.-министърът на превоза Стоян Новаков, който съобщи, че вратите на министъра са отворени за превозвачите, че няма случай той да не е приел някой, заяви 24 часа. Самият той се е срещал 4-5 пъти с шефа на съюза Арабаджиев.

Ключовите решения са вземат от министрите, съобщи шефът на съюза Йордан Арабаджиев. При срещата н българския министър на превоза с македонския, ние научихме от медиите, че е взето решение за либерализирането на транспортите със Северна Македония. Ние се съгласихме в израз на благосклонност да се усили квотата от 1150 на 1300, чухме че се приказва за 1500. Миналата седмица на срещата сред двамата министри на превоза - на България и Турция, започнаха към нас да се задават въпроси за либерализирането на транспортите, което е единствено в полза на турската страна. Ние не сме съгласни с подобен метод, сподели той. И подметна, че след срещата на двамата министри, българския и турския, часовете за очакване на " Капитан Андреево " е станало 30 часа.

Зам.-министърът изясни, че се стартира с изваждане на службите, които нямат отношение към активността от граничния пункт. И скоро ще бъде оповестена публичната поръчка за разширението му.

Илиян Филипов, притежател на ПИМК, чийто 32 камиона изгоряха на ферибота, съобщи, че му се обадили двама министри на превоза, само че сегашният не се е свързал с него, най-малко да попита по какъв начин е и има ли потребност от нещо. Предприемачът, който е и ръководител на БАСАТ, съобщи, че в никакъв случай не бил виждал в лицето на министерството такова неглижиране на автомобилния превоз. Той генерира събрано повече доходи от всички други типове превоз.

Превозвачите обявиха, че в плана на измененията в Закона за автомобилните транспорти не било отразено нито едно от техните оферти, а те биха желали законът да бъда изработен по този начин, че да е от оптималната изгода за българските товарни транспорти. Ще си подават текстовете, откакто планът е разгласен за публично разискване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР