Големи заводи спират работа, съкращават работници или ги пускат в

...
Големи заводи спират работа, съкращават работници или ги пускат в
Коментари Харесай

Големи заводи спират работа

Големи фабрики стопират работа, редуцират служащи или ги пускат в отпуск. Сред тях са поддоставчиците в автомобилостроенето, сигнализираха от браншовата камара „ Машиностроене “. Сред посочените аргументи са спрени производствата на европейските автомобилопроизводители и снабдители, както и неспособност за обезпечаване сигурността на работещите – да им обезпечат превоз без опасности, защото огромна част живеят на 60-70 км от предприятията, както и нужното разстояние сред работните места.

„ Линамар България “, Русе, благосъстоятелност на „ Монтюпе “, приключва производството от 30 март до 10 април. Във ВИТТЕ Аутомотив “, Русе – от 16 до 20 март са в отпуск 30% от работещите, а от 23 до 27 март други 30%. Спира работа цялото произвеждане от 30 март, към този момент оповестено за две седмици. Опасенията на управлението са, че китайските поддоставчици възвръщат производството си, а поддоставчиците (конкуренти) от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е доста огромна. Спря работата и в трите завода на „ Язаки “ в Димитровград, Ямбол и Сливен, където са заети 5650 души.

Заради тежкото състояние не е изключено при невмешателство от страна на страната обособени производства да бъдат изнесени в други страни, предизвестяват от браншовата камара. Отрасълът дава над 10% от Брутният вътрешен продукт на страната.

В тежко състояние е и корабостроенето. „ Бургаска корабостроителница “ остава без работа. Заводът има контракт с Русия за ремонт на избрани кораби по график. Руските експерти, които би трябвало да участват и съветват дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на съветски кораби не е преустановен, само че осъществяването му се отсрочва несигурно във времето. Забавят се и периоди за доставка на материали от чужбина. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен цех „ Одесос “ във Варна сега довършва ремонта на транспортен съд, само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще дойдат други кораби за ремонт, за които има контракт, защото от тези страни не могат да дойдат експерти, контролиращи активността. „ Корабно машиностроене “ в морската столица стопира работа за две седмици, тъй като не може да експедира направена продукция за Италия.

В тежка обстановка са и редица компании от другите подсектори на машиностроенето, за което браншовата камара е алармирала неведнъж.

„ Арсенал “ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 души от в този момент заетите съвсем 9 хиляди, считано от 29 април, заяви генералният шеф на сдружението инж. Николай Ибушев.

Причината управлението на сдружението, дружно със синдикатите в него, да пристъпят към непопулярната и извънредно сложна стъпка, е спадът на поръчките към „ Арсенал “, който е разследване от създалата се извънредно сложна и непредсказуема обстановка на интернационалните пазари през последните месеци. Като резултат - стесняване на бюджетните разноски за защита и внезапно понижаване на поръчките и договорите, което директно рефлектира върху компаниите от отбранителната промишленост, каквато е „ Арсенал “.

Според анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), 12% от бизнеса са прекратили работа, 19% от чиновниците не работят, а други 18% са в неплатен отпуск, в резултат на рестриктивните мерки поради ковид. Проучването е извършено измежду повече от 300 компании след оповестяването на карантината - в интервала 18-23 март 2020 година Основната част от фирмите са в секторите услуги, туризъм, машини и съоръжение, храни и питиета и други

Приблизително всеки втори чиновник работи на място, а тези, които работят отдалечено, са към 38%, демонстрират още данните. Почти всеки пети е пуснат в заплатен отпуск.

От началото на рецесията единствено за седмица бяха регистрирани към 6500 безработни, като в някои дни е имало по 1200-1300 нови. В това число се включвали и българите, завърнали се от чужбина. Много от тях си идвали вкъщи, защото били съкратени от работа, стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева. В някои браншове обаче търсенето на работна ръка е повишено, да вземем за пример в питателните вериги, онлайн търговията, компаниите за доставки, прът центровете.

Хората, посещаващи бюрата по труда, с цел да се записват като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да е належащо да посещават и офиса на Национален осигурителен институт. Приетите заявки за компенсации ще се предават на Национален осигурителен институт по длъжностен път, бе признато в закона за изключителното състояние.

От Агенцията по заетостта напомнят, че регистрация в бюрото по труда може да се съобщи и по пощата или по електронен път към бюрото по труда, в което търсещият работа желае да се записва по непрекъснат или сегашен адрес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР