Годината е 2100. Автономната капсула ви очаква пред дома ви,

...
Годината е 2100. Автономната капсула ви очаква пред дома ви,
Коментари Харесай

На летището през 2100 г: С капсула, безпилотен трансфер и лицево сканиране

Годината е 2100.

Автономната капсула ви чака пред дома ви, с цел да ви води до терминала и… оттатък него.

Биометричните данни разрешават безпроблемен достъп до всяко летище и самолети с нулево ползване на сила.

Днес това може да звучи като фантастика, само че словенският проектант Душан Секулич е уверен, че това е бъдещето ни.

През 2022 година той печели втора премия на Fentress Global Challenge – годишен интернационален архитектурен конкурс, предусещащ летищното прекарване на бъдещето, споделя историята му Euronews.

Преосмисляйки дизайна на най-натовареното летище в света – интернационалното " Хартсфийлд-Джаксън " в Атланта, Съединени американски щати, Секулич го трансформира в " drive-in airport ", където пасажерите ще употребяват изцяло самостоятелни капсули, с цел да се придвижват безпроблемно от домовете към дестинацията си.

За по-дълги дистанции капсулите могат да бъдат натоварени на специфични самолети и да летят в " рой ".

" В една капсула може да се обитава целият ви дом и да го придвижвате дружно с другите рояци от капсули до дестинацията на вашата отмора. Бихте могли даже да вземете с вас хора от еднакъв квартал, които имат сходна дестинация ", изяснява Секулич пред Euronews Next. " Така че в прочут смисъл летището на бъдещето е просто мостът сред земята и небето ", добавя той.

Секулич счита, че е значимо летищата на бъдещето да бъдат проектирани по резистентен метод. " Така че този дизайн е освен изпълним, само че и нужен. Бъдещето е тъкмо такова, каквото го предвиждаме. Трябва да го предвидим в зелено и тъкмо по този начин, както бихме желали. Това е концепцията на футуризма, както аз я виждам. "

Някои от неговите дизайнерски характерности може би не са надалеч от действителността. В днешно време броят на пътуващите със аероплан се усилва и е належащо преосмисляне на дизайна на летищата, настояват специалисти.

" Най-голямото предизвикателство сега е темпът на повишаване на търсенето в авиационната промишленост ", споделя пред Euronews Next Робърт Фетеану, шеф " Международна авиация " в HDR Inc. със седалище в Съединени американски щати, световна компания за планиране и инженеринг.

" Все повече хора желаят да пътуват, а инфраструктурата остарява. Прогнозата е, че след 25 години ще удвоим търсенето на навигация, на опция за пътешестване, което значи, че на доктрина, в случай че продължим да работим както в този момент, би трябвало да удвоим инфраструктурата, което не е допустимо ".

Миналата година HDR Inc. показа концепции, с цел да илюстрира някои от вероятните изгоди от самостоятелните технологии за летищата.

Сред тях беше концепцията, че пасажерите могат да се чекират и да преминат първична инспекция за сигурност по време на пътуването в автомобил без водач, проведено от самолетна компания или летище.

Багажът се доставя в обособен разпределителен център.

При идването си на летището хората ще минават през " динамичен развой на инспекция " на движеща се пешеходна пътека, оборудвана с технология за лицево различаване и усъвършенствани рентгенови скенери.

Пътниците могат свободно да беседват или да се движат по време на целия развой.

Макар да звучи футуристично, технологията за сходни летища към този момент е налична. Южна Корея да вземем за пример вкара система за лицево различаване на летище Инчхон през юли, което разреши на пасажерите да прескочат процеса на сканиране на бордни карти и паспорти.

Според световното изследване на Международната асоциация за въздушен превоз за 2022 година 88% от пасажерите са удовлетворени от цялостния биометричен развой, а 75% от тях имат предпочитание да употребяват биометрични данни вместо паспорти или бордни карти.

Притесненията по отношение на сигурността на данните обаче не престават да са проблем.

" Смятам, че е по-лесно това да се приложи в по-благоприятни за технологиите зони като Азия или Близкия изток. Така че, постоянно можете да погледнете към Инчхон или Дубай. Те са като пионери в тази област ", споделя Фетеану. " Те се пробват да вършат нещата по друг метод, тъй като са склонни да построяват авансово, да бъдат самодейни, до момента в който обичайни стопански системи като Западна Европа или Северна Америка не са толкоз реактивни ".

Вече се изпитват и внедряват и технологии, които вършат летищата по-устойчиви.

Шведският държавен летищен оператор Swedavia, който е пионер в региона на устойчивите въздушни транспорти в Европа, в този момент се стреми да направи всички вътрешни полети без сила от изкопаеми до 2030 година, а всички полети в Швеция – до 2045 година

Планът е да се употребяват електрически самолети за по-къси дистанции и водородни за по-дълги дистанции, като да вземем за пример пътувания в границите на Европейски Съюз. За дълги дистанции се обмисля потреблението на стабилно авиационно гориво (SAF), което Swedavia възнамерява да създава от горски останки в Швеция.

Държавната компания неотдавна разгласи план за създаване и тестване на напълно електрически 30-местен аероплан ES-30, създаден от шведския стартъп Heart Aerospace, на летище Малмьо през лятото на 2023 година

Тя споделя, че пълномащабният модел на самолета ще бъде тестван и употребен за проява на рулиране и зареждане на летището.

" Ако вземете поради, че всички тези неща са налице, мисля, че авиацията или летенето би трябвало да е най-устойчивият метод за пътешестване в бъдеще, тъй като в действителност не се нуждаете от толкоз доста инфраструктура ", споделя Лена Венберг, управител по резистентност и околна среда в Swedavia, пред Euronews Next.

От противопожарните екипи и косачките за трева до рейсовете на летището – Swedavia не употребява изкопаеми горива, а летищата ѝ към този момент реализираха въглеродна индиферентност през 2020 година, като станаха първият оператор в Европа, който реализира чиста нула, като понижи от 10 000 тона въглероден диоксид годишно от 2011 година насам.

Въпреки че компанията работи при нулеви излъчвания, не всички сътрудници на летищата на Swedavia, към момента са свободни от изкопаеми горива.

В момента Swedavia работи по този въпрос, като се надява цялото летище и всички компании и други организации, които работят там, да станат свободни от изкопаеми горива до 2030 година, по отношение на самодейността на шведското държавно управление " Швеция без изкопаеми горива ".

Swedavia се надява да се трансформира в модел за подражателство в интернационален проект и да показа знанията си в региона на устойчивото развиване посредством тясно съдействие с летища в Европа и по света.

През 2019 година 200 летища в 45 европейски страни поеха ангажимент до 2050 година да бъдат освободени от изкопаеми горива.

" Работим в доста тясно съдействие с европейските летища. Тази есен започваме съдействие с летище Хамбург, с цел да подобрим потреблението на водород. И доста от балтийските летища също са включени в тази стратегия. Така че, се опитваме да обменяме хрумвания и опит сред в тази област ", изяснява Венберг. " Така че, в случай че ние можем да станем производители на нулеви излъчвания, всички могат. Не е толкоз мъчно. А и не е толкоз скъпо ", добавя тя.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР