Година се изтърколи, откакто министърът на земеделието, храните и горите

...
Година се изтърколи, откакто министърът на земеделието, храните и горите
Коментари Харесай

Възстановяването на парите от заменките е на крачка от пълното фиаско

Година се изтърколи, откогато министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви, че счита да върне в хазната 80 млн. лева от скандалните "заменки "на атрактивни държавни парцели против земи във всевъзможни пущинаци, осъществени по времето на Тройната коалиция и държавното управление на Сергей Станишев (2005-2009 година). Заради тях България отнесе гласовит пестник от Брюксел, тъй като съгласно правото на Европейски Съюз тези покупко-продажби са чиста проба противозаконна държавна помощ.

Както знаем, обещаното от политиците у нас надалеч не значи свършено. Като оставим настрани обстоятелството, че желанията на управляващите бяха да се потърсят парите за 103 от общо 132 "заменки " на гори, осъществени на ръба на закона, сумата, която министър Танева се закани да върне в бюджета, сама по себе си беше

много надалеч от действителните цени на тези парцели.

Веднага след „ заканата “ на земеделската началничка, едни от откривателите на тези случаи – гражданската организация “Зелени закони” разгласи, че тази цифра е съществено занижена, тъй като става дума за едни от най-хубавите кътчета по Черноморието и в планинските курорти - тематика, която в. „ БАНКЕРЪ “ детайлно създава от десетина години.

По оценка на специалистите от организацията, тези "упражнения " на министрите от държавното управление на Станишев (основно под диктовката на ДПС) са нанесли

вреди в размер на над 1 милиарда лв..

Сдружението "Зелени закони " настоя да бъдат направени действителни оценки на сменените парцели и даже предложи те да бъдат върнати на страната, с цел да се избегне заплахата от изсичане на горите и застрояване на терените.

Въпреки огромните обещания на министър Танева обаче обстановката с възобновяване на парите от противозаконната държавна помощ продължава да е по-скоро трагична, в сравнение с комична.

Оказва се, че за година усилна работа по казуса, страната е съумяла да си върне

фундаменталните... 82 000 лв..

Това демонстрират данните, оповестени от Министерството на финансите, оповестяват от „ Зелени закони “. Четирима от "заменкаджиите " са се съгласили покупко-продажбите им да бъдат развалени. Други десетина техни "колеги " са се стреснали, само че по-скоро - алегорично, в случай че съдим по крайния финансов резултат от офанзивата на министър Танева.

Останалите "заменкаджии " са решили да играят контра. Повечето от тях са завели правосъдни каузи,чрез които целят да оспорят даже нищожните компенсации, за които страната е предявила претенциите си. И - необичайно или не - част от тях към този момент са спечелили делата си на първа инстанция.

Тук не трябва да се подминават "щадящите " оценки,

които държавната компания "Агролеспроект " направи на тези парцели. Работата стигна до такава степен, че някои от "заменкаджиите " освен няма да доплащат за добитите от тях парцели, само че към този момент съумяха дори да "докажат ", че страната ги била ощетила!?

На този стадий сумата за компенсациите за породените им "вреди " към този момент приближава 2 млн. лева, оповестяват от "Зелени закони ". И, в случай че обстановката продължи да се развива по същия метод, като нищо ще се стигне до различен един абсурд: България да бъде задължена и да изплати на Европейската комисия сумата, избрана като "незаконна държавна помощ ". Ето за какво от екоорганизацията упорстват държавното управление да предприеме незабавни дейности за повреждане на допустимо максимален брой от скандалните покупко-продажби. Такъв метод ще избави хазната от задължението да заплаща на Брюксел, а управниците ще съумеят да измият лицето си пред Европа.

Не по-малко значимо е, че

само връщането на сменените гори

би могло да подсигурява запазване на природата и на публичния интерес, безапелационни са природозащитниците.

Какви обаче, ще са дейностите на ръководещите за решаването на този горещ от години проблем, можем единствено гадаем...?!

Тук е моментът да напомним, въпреки и в резюме по какъв начин се стигна до тук

Със свое Решение от 5 септември 2014 година, Европейската комисия

разгласи 132 разпоредителни покупко-продажби

за подмяна на частни и държавни горски имоти (през интервала 2007-2009 година ) като скица за непозволена държавна помощ (№ SA.26212 (2011/C). Съгласно това решение, българската страна трябваше да направи две наложителни стъпки. Първо - да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори и действителните пазарни цени в региона на сменените гори. И второ - да стартира процедура за възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите, в които са открити разлики.

В резултат на публичния напън и почналото следствие на Еврокомисията, още през 2009 година с промени в Закона за горите "заменките " на гори бяха прекъснати, а върху към този момент сменените държавни парцели бе наложена възбрана за смяна на предназначението. За страдание, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации да се наложи възбрана и върху разпоредителните покупко-продажби с добитите от частните компании държавни гори, припомнят от „ Зелени закони “.

През 2015 година страната направи опит да разпореди оценката на "заменките " посредством методика, която обаче щеше да...

прикрие противозаконната държавна помощ напълно.

По простата причина, че въпросната методиката бе сходна на онази, по която са осъществени самите "заменки ". За благополучие Еврокомисията реагира в точния момент и страната беше задължена да употребява методика, базирата на действителни пазарни цени.

На 20 ноември 2019 година Министерството на земеделието, храните и горите разгласи, че въз основа на оценителна експертиза от държавната компания „ Агролеспроект “ ЕООД е преценено, че от

132 заменки с обща повърхност 25 000 дка,

единствено при 103 от тях е открита непозволено получена държавна помощ в размер на 80 млн. лв.. Анализите на десетки специалисти потвърдиха, че тази сума е смехотворно ниска спрямо същинската цена на добитите парцели, само че... резултат никакъв!

За сметка на това, в отговор на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев (на 6 юли 2020 г.), Европейската комисия много изрично "обясни ", че при неспособност България да възвърне противозаконната държавна помощ от "заменките ", страната ще бъде съдена по реда на член 108 (2) от Договора за Европейската общественост. В същия отговор на Комисията се показва, че към този момент е почнала да преглежда жалбата на Инициатива “Зелени закони” с доказателства за манипулиране на пазарните оценки.

Или казано в компактен тип, вероятността страната да не си върне заграбените красиви черноморски и планински кътчета, само че да заплати "глоба " (с нашите пари, естествено) за близо 10-годишното безхаберие на родните институции, става все по-реална.

Но... това е ситуацията, както се споделя по различен мотив: ние си избираме управниците, ние ще си им сърбаме и попарата!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР