Глобалният икономически растеж ще се забави до 2,7% през 2023

...
Глобалният икономически растеж ще се забави до 2,7% през 2023
Коментари Харесай

Най-лошите новини за рецесията тепърва предстоят, според МВФ

Глобалният стопански напредък ще се забави до 2,7% през 2023 година, като има 25 % възможност даже да отслабне до под 2%. Очаква се над една трета от международната стопанска система да се свие през тази или идната година, а трите най-големи стопански системи – на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай – да продължат с по-слабото си показване.

Най-лошото занапред следва, доста хора ще усетят рецесията през идната година, предизвестява Международният валутен фонд (МВФ) в най-новия си отчет " Световна икономическа вероятност: Противодействие на рецесията с разноските за живот ", оповестен през днешния ден. Българска телеграфна агенция цитира главните моменти от него.

Макар новата оценка на МВФ да сочи с 0,2 процентни пункта по-нисък международен напредък през идната година, по отношение на предходната юлска прогноза, през тази година упованията са, че световният БВП ще се усили с 3,2% - колкото бе заложено и в отчета през юли.

Глобалната стопанска система обаче продължава да е изправена пред огромни провокации, обрисувани от продължаващите резултати на три застъпващи се рецесии:

Инвазията на Русия в Украйна продължава да дестабилизира международната стопанска система

Освен ескалиращото и безсмислено погубване на човешки животи и занаят, това докара до тежка енергийна рецесия в Европа, която внезапно усилва разноските за живот и попречва икономическите действия, споделят специалистите на МВФ.

Цените на газа на Стария континент се усилиха повече от четири пъти спрямо предходната година, като Русия понижи доставките до по-малко от 20% от размера им през 2021 година Това ускорява вероятността за дефицит на сила през идната зима, а и по-късно. Конфликтът увеличи и цените на храните на международните пазари, макар облекчението напоследък, откакто бе контрактуван износът на зърно през украински черноморски пристанища. Инфлацията в хранителния бранш основава съществени компликации за семействата с ниски приходи по света, изключително в по-бедните страни, написа още в отчета.

Разширяващият се инфлационен напън провокира бързо и синхронизирано стягане на паричната политика, наред със мощно повишаване на щатския $ по отношение на кошницата от съществени валути

По-строгото парично предложение и финансови условия ще натежат на търсенето и ще спомогнат за последователното понижаване на инфлацията, настояват икономистите на МВФ.

Световната инфлация ще доближи своя най-много в края на 2022 година, само че ще резервира високите си нива по-дълго от предстоящото, преди да спадне до 4,1% през 2024 година

Средногодишният растеж на световните потребителски цени се планува да доближи 8,8% през актуалната година, а през идната - да отслабне до 6,5%, сочат прогнозните данни на МВФ.

В същото време се чака междинната стойност на главните сортовете недопечен нефт - Брент, Лек арабски (с генезис от Саудитска Арабия) и американският лек недопечен, да е на равнище от 98,19 $ за барел през 2022 година, а през идната година да намалее до 85,52 $ за барел. Миналата година междинната им цена беше 69,42 $ за барел.

Друг проблем пред международната стопанска система е икономическото закъснение в Китай

Налаганите чести локдауни според политиката на китайските управляващи за " нулев коронавирус " нанесоха удар върху стопанската система, изключително през второто тримесечие на годината. В допълнение имотният бранш, представляващ към една пета от икономическата интензивност в Китай, бързо отслабва. Предвид размера на китайската стопанска система и смисъла ѝ за световните вериги за доставки, МВФ чака това да повлияе отрицателно върху международната търговия и икономическа активност.

Рискът от неверно калибриране на паричните, фискални или финансови политики се е нараснал. Растящият ценови напън остава най-непосредствената опасност за настоящия и бъдещия разцвет. Той свива действителните приходи на семействата и подкопава макроикономическата непоклатимост в света.

Има и опасности както от незадоволително, по този начин и от прекалено стягане на паричната политика от страна на огромните централни банки

Недостатъчното стягане би затвърдило още повече инфлационния развой, подкопавайки доверието в централните банки и подхранвайки инфлационните упования, изясняват специалистите. Те предизвестяват, че изпадането в другата прекаленост също е рисково: несъразмерното стягане на паричното предложение може да тласне международната стопанска система към излишно тежка криза.

При състояние че централните банки работят по некоординиран метод, несъразмерното стягане е по-вероятният сюжет, при който финансовите пазари може също да пострадат. Финансовата политика би трябвало да подсигурява, че пазарите ще останат постоянни, само че централните банки по света би трябвало да поддържат подхванатата си парична политика, твърдо фокусирана върху преодоляването на инфлацията, предлага МВФ в своя отчет.

ИКОНОМИЧЕСКИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД СТРАНИТЕ

Оценката на МВФ планува растеж от 3% на действителния Брутният вътрешен продукт на България през идната година, а през актуалната – ритъм на напредък от 3,9%. През 2027 година българската стопанска система би трябвало да означи годишно нарастване от 2,8%.

Средногодишният ритъм на повишаване на потребителските цени в страната ни ще доближи 12,4% през 2022 година, след което ще се забави до 5,2% през 2023 година, сочат прогнозните данни на МВФ, основани на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат.

Годишно равнище на безработицата у нас се чака да спадне още следващата година - до 4,7%, по отношение на предстоящите за тази година 5,1%.

Дефицитът по настоящата сметка на страната ще се усили до 1,4% от Брутният вътрешен продукт, откакто през 2022 година се планува да доближи до 0,9%.

Икономиката на еврозоната ще нарасне с 3,1% през настоящата година. Догодина МВФ чака растежът на Брутният вътрешен продукт във валутния съюз да бъде 0,5%. Инфлацията ще отслабне до 5,7% през 2023 година, след приблизително 8,3% през 2022 година, а безработицата леко ще се повиши – до 7%, по отношение на тазгодишно равнище от 6,8%, демонстрират оценките на МВФ.

От страните, приели еврото, Германия се чака да изпадне в криза през 2023 година, като стопанската система ѝ ще се свие с 0,3%, след растеж от 1,5% тази година. Италианският БВП също ще намалее - с 0,2% следващата година, след 3,2% нарастване през актуалната година.

Реалният Брутният вътрешен продукт на САЩ ще се усили с 1,6% през тази година, до момента в който през 2023 година растежът му ще е 1%. Американската инфлация ще се забави до 3,5% (-4,6 процентни пункта по отношение на 2022 г.), а безработицата ще се увеличи до 4,6 (+0,9 п.п. по отношение на 2022 г.), сочат още прогнозните стойности.

Междувременно китайската икономика ще нарасне с 4,4% идната година, след 3,2% през настоящата. Излишъкът по настоящата сметка на страната ще се свие до 1,3% от Брутният вътрешен продукт (-0,3 п.п. спрямо 2022 г.), а инфлацията ще остане постоянна на равнище от 2,2%.

Икономиката на Япония – третата по величина в света, ще забави растежа си до 1,6% през 2023 година, по отношение на предстоящите през актуалната година 1,7%. Прогнозният остатък по настоящата ѝ сметка ще доближи 2,2% от Брутният вътрешен продукт (+0,8 п.п. спрямо 2022 г.)

Очаква се руската икономика да се свие с 2,3% следващата година, откакто през актуалната година МВФ планува спад от 3,4%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР