Глобалните цени на алуминия започнаха да се променят в кратки

...
Глобалните цени на алуминия започнаха да се променят в кратки
Коментари Харесай

Войната нанесе удар и върху цените на металите в световен мащаб

Глобалните цени на алуминия започнаха да се трансформират в къси интервали от време, което може да допуска по-нататъшни спадове в цената. Обръщане на възходяща наклонност обаче не може да се случи, до момента в който алуминият не откри ясна минимална цена.

Въздействието на китайската политика за " нулев Ковид " доста понижи цените на алуминия. Като най-големият производител и консуматор на артикули, Китай оказаха мощно влияние върху бранша на металите.

Например цените на алуминия и медта на лондонската борса за метали LME регистрираха надлежно 13,69% и 4,96% спад на месечна база от март до април. Сред аргументите за това бяха и продължаващите блокирания в Шанхай, които доведоха до доста стесняване на производството и потребителското търсене.

Според митническата администрация вносът на алуминий в Китай е намалял с 4,6% на годишна база през март. Това е наклонност, която се чака да продължи, до момента в който не престават рестриктивните мерки и локдауните, свързани с коронавирус.

Междувременно войната в Украйна продължава. Наскоро Европейската комисия предложи шести пакет от наказания против Москва. Европа възнамерява цялостно ембарго на съветския нефт до края на 2022 година Междувременно Съединени американски щати имат възбрана за импорт на съветски нефт, LNG и въглища от март.

Все отново някои държави-членки на Европейски Съюз остават разграничени по отношение на строгостта и продължителността на глобите, най-много поради зависимостта им от доставки на съветски газ и на нефт. В последна сметка Русия е вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света (след Саудитска Арабия), като дава отговор за към 27% от целия импорт на нефт в Европейски Съюз през 2021 година

Проблемите на енергийните пазари могат да покачат цените на алуминия. Те са изключително чувствителни към съмненията на енергийните пазари. Енергията съставлява почти една трета от вложените разноски за метала. Тенденциите в цените на алуминия постоянно отразяват тези на суровия нефт. И двата показателя се покачиха фрапантно след съветската инвазия в Украйна в края на февруари.

Енергийната рецесия в Европа, която пристигна преди началото на войната, докара до прекъсване на производството на алуминий в целия континент. Сега натискът върху цените на алуминия ще се усили още повече в случай че Европейски Съюз продължи с последния си кръг от намислените наказания.

Локдауните в Китай краткотрайно понижиха търсенето на страната както за нефт, по този начин и за метали като алуминий. Според Главната митническа администрация вносът на недопечен нефт в Китай е намалял с 14% на годишна база през март. Може би вносът ще се възвърне откакто последната вълна от Коронавирус отшуми и рестриктивните мерки бъдат отстранени.

Възстановяването на търсенето на нефт и алуминий от Китай и неналичието на съветски енергийни доставки за Европейски Съюз, може да доведат до спад на цените на алуминия. Но какъв брой бързо фактори ще се отразят на пазара, остава да забележим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР