Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат

...
Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат
Коментари Харесай

Колко ще струва коронавирусът на света в пари?

Глобалните стопански загуби от пандемията на ковид могат да доближат до 8,8 трилиона $, или близо 10% от продукцията на международната стопанска система, заяви Азиатската банка за развиване (ADB), съобщи БГНЕС.
Базираната в Манила банка съобщи, че прогнозата за въздействието на COVID-19 при дълъг от шест месеца интервал на ограничение е повече от два пъти по-висока от нейните оценки през март и април, както и прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.
При къс интервал на ограничение от три месеца световната икономическа продукция ще загуби 5,8 трилиона $, което се равнява на 6,4% от Брутният вътрешен продукт, показва банката в обновения си отчет.
В Азиатско-тихоокеанския район икономическите загуби могат да варират сред 1,7 трилиона $ при тримесечен интервал на ограничение и 2,5 трилиона $ при шестмесечен сюжет, се споделя в отчета.
Китай, където пандемията стартира през декември, може да понесе загуби сред 1,1 и 1,6 трилиона $, добавя отчетът.
Затварянето на граници, рестриктивните мерки за пътешестване и блокирането евентуално ще понижи размера на международната търговия с до 2,6 трилиона $. В същото време спадът на заетостта в международен мащаб ще бъде сред 158 милиона и 242 милиона работни места, като Азия и Тихият океан съставляват 70% от общите загуби.
Доходите от труд по света ще спаднат до 1,8 трилиона $, 30% от които ще се усещат от стопанските системи в района, добави отчетът, който обгръща 96 наранени от епидемията стопански системи с над 4 милиона случая на COVID-19.
Банката съобщи, че предходните оценки взимат поради шоковете за туризма, потреблението, вложенията, търговията и производството. Новите прогнози също вземат поради увеличението на комерсиалните разноски, засягащи подвижността и туризма, спиранията на предлагането, засягащи продукцията и вложенията, както и отговорите на държавната политика, които компенсират въздействието на пандемията.
" Тези загуби ще бъдат сложни за възобновяване. Освен това не можем да отхвърлим опцията за финансова рецесия, в случай че пандемията не може да бъде лимитирана в точния момент, с цел да се предотвратят огромни неизпълнения на заплащания по заеми и банкрути ", се споделя в отчета.
Политическите интервенции на държавните управления по света, като фискално и парично облекчение, увеличени разноски за опазване на здравето и директна поддръжка за покриване на загубите в приходите и приходите, могат да оказват помощ за намаляване на въздействието на COVID-19 с цели 30% до 40%, се отбелязва в отчета. 
АDB прикани държавните управления да удвоят своите стабилизационни пакети, отбелязвайки, че " актуалният размер на макроикономически тласъци за някои страни в района [все още] е дребен спрямо въздействието на COVID-19 ".
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 15 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР