Глобалната икономическа активност се забавя, най-вече в производствения сектор и

...
Глобалната икономическа активност се забавя, най-вече в производствения сектор и
Коментари Харесай

Георгиева пред Г-20: Перспективите за глобалния растеж са незадоволителни

Глобалната икономическа интензивност се забавя, най-много в индустриалния бранш и вероятностите за средносрочния напредък остават незадоволителни.

Това съобщи пред финансовите водачи на страните от Г-20 ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщи Reuters, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя акцентира пред финансовите министри и централните банкери от Г-20 в западния индийски щат Гуджарат, че разликите в икономическото състояние на обособените страни са мотив за непрекъсната угриженост.

Инфлацията най-сетне е поела надолу, макар че  " общата инфлация към момента е прекомерно висока, а главната инфлация продължава да не отразява бързо измененията в доставките и търсенето макар забележителното стягане на паричната политика ", акцентира Георгиева.

Инфлацията може да се задържи по-висока за дълъг интервал от време, което да наложи в допълнение стягане на паричната политика, предизвести тя.

" Макар че има прогрес, работата не е напълно свършена и паричната политика би трябвало да остане във фокуса. Едно прибързано празнуване може да преобърне постигнатото до момента с толкоз труд в процеса на дезинфлация ", съгласно Кристалина Георгиева.

Понижаването на инфлацията е главен приоритет за страните наред с напъните за основаване на нови данъчни буфери и промени за повишение на растежа.

" За да поддържа напъните за тези промени, МВФ ще усили работата си за активизиране на вътрешни запаси, подобряването на качеството на държавните разноски, основаването на дълбоки финансови пазари и възстановяване на средата за частни вложения, както вътрешни, по този начин и външни ", съобщи шефът на МВФ.

Тя акцентира на нуждата от подсилване на световната финансова сигурност, в това число преразглеждането на квотата от запаси на МВФ, която е от жизненоважно значение и напоследък се е намалила в релативно изражение.

Георгиева регистрира постигнатия прогрес при възобновяване на дълговата резистентност след неотдавнашното съглашение за преструктуриране на дълга на Замбия.

" Процесът на преструктуриране на дълга би трябвало да е по-бърз и по-ефективен ", означи тя.

" Цената на забавянето при постигането на съглашение за преструктурирането на задълженията носят страните кредитополучатели и жителите им, които минимум са в положение да носят този товар ", добави още Георгиева.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР