Глобалната енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна, причинява дълбоки

...
Глобалната енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна, причинява дълбоки
Коментари Харесай

Енергийна криза може да бъде повратна точка към по-чисто и сигурно бъдеще

Глобалната енергийна рецесия, провокирана от войната в Украйна, предизвиква дълбоки и дълготрайни промени, които имат капацитета да ускорят прехода към по-устойчива и сигурна енергийна система. Световният енергиен ред се трансформира. За пръв път световното търсене на изкопаеми горива отбелязва пик, се показва в отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ), озаглавен „ Световната енергийна вероятност ” (World Energy Outlook 2022 (WEO), огласен през днешния ден.

Наред с краткосрочните ограничения в поддръжка на семействата и бизнеса, доста държавни управления подхващат дълготрайни стъпки за диверсифициране на доставките на нефт и газ и за ускорение на структурните промени. Според отчета WEO най-забележителен отговор дава Законът за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати, пакета Fit for 55 и REPowerEU на Европейски Съюз, Японската стратегия за зелена промяна (GX), увеличението на каузи на нуклеарните и възобновимите енергийни източници в Корея и амбициозни цели за чиста сила в Китай и Индия.

Тези нови ограничения подтикват световните вложения в чиста сила до над 2 трлн. $ годишно до 2030 година, което е нарастване с над 50% по отношение на през днешния ден. Тъй като пазарите възвръщат салдото при този сюжет, възходът за въглищата от днешната рецесия е краткотраен, защото ВЕИ, подкрепени от нуклеарна сила, означават устойчиви облаги, е маркирано в отчета.

„ Енергийните пазари и политики се трансформираха вследствие на войната в Украйна, освен за момента, само че и за десетилетия напред. Светът на енергетиката се трансформира трагично пред очите ни. Отговорите на държавните управления дават обещание да трансфорат това в историческа и дефинитивна повратна точка към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система ”, означи изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Глобалното потребление на изкопаеми горива нараства с Брутният вътрешен продукт от началото на индустриалната гражданска война през 18 век и обръщането на тази наклонност е основен миг в историята на енергетиката. Обявените политики сочат, че делът на изкопаемите горива в световния енергиен микс ще спадне от към 80% до малко над 60% до 2050 година Глобалните излъчвания на CO2 се чака да намалеят от 37 милиарда т годишно до 32 милиарда до 2050 година Това ще бъде обвързвано с повишение с към 2,5 °C на междинните световни температури до 2100 година, което надалеч не е задоволително и то би трябвало да бъде сведено до към 1,5 °C.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР