Глобализацията губи своя блясък, обяви премиерът на Индия Нарендра Моди

...
Глобализацията губи своя блясък, обяви премиерът на Индия Нарендра Моди
Коментари Харесай

От форума в Давос: Глобализацията губи блясъка си

Глобализацията губи своя искра, разгласи министър председателят на Индия Нарендра Моди в откриваща тирада на Световния стопански конгрес в Давос. Това е първо посещаване и присъединяване на индийски представител на Световния стопански конгрес в Давос от 1997 година насам, съобщи английският Гардиън.

В изявлението си Моди сложи акцент върху три съществени закани, пред които е изправен светът: офанзивите против глобализацията, изменението на климата и тероризма.

„ Трябва да приемем, че глобализацията постепенно губи своя искра “, съобщи Моди като акцентира, че виновността за това носят и международните институции, основани след Втората международна война, измежду които е Организация на обединените нации.

„ Силите на протекционизма надигат глава против глобализацията. Те желаят да извърнат нейната посока “, акцентира индийският министър председател, като добави, че светът е заплашен от нови цени и бариери, които могат да навредят на двустранните и многостранните търговски връзки.

Говорейки за изменението на климата, Моди уточни, че това е „ най-голямото предизвикателство, пред което е изправен света " и подчертава върху обстоятелството, че Давос се борис с невиждани за последните 20 години снежни стихии.  

„ Всички приказват за понижаване на излъчванията, само че доста малко страни поддържат думите си с дейности, които да оказват помощ на разрастващите се страни да приложат нужната технология “, съобщи Моди, критикувайки водачите на развития свят за липса на взаимност.

Премиерът на Индия не подмина и тематиката за тероризма, като уточни, че в международното схващане се насажда изкуствена разлика сред „ добър и неприятен “ тероризъм.

Моди добави, че една от главните аргументи за всички тези проблеми е фактът, че светът е минал от ползване, основано на потребностите, към такова, в чиято основа седи алчността.

„ Това не дава отговор на идеалите на Ганди или на ученията на Буда “, съобщи той.

В своето изявление Моди обърна внимание на неравенството, безработицата и неналичието на стопански благоприятни условия.

Индийският министър председател съобщи, че би трябвало да се запитаме дали открития международен ред не усилва неравенствата и разликите и дали той не дава предимство на изолационизма, вместо на хармонията и на споровете, вместо на съдействието.

„ Какви пътища може да последваме, с цел да премахнем тези пропасти и разлики. Как може да осъществяваме фантазията за красиво и споделено бъдеще? “, попита той.

В отговор на възходящите трендове към авторитаризъм в международен мащаб Моди сподели, че демокрацията не е единствено политическа система, само че и житейска философия.

„ За едно общество с разнообразни религии, култури, езици, храни и дрехи, демокрацията не е просто политическа система, тя е метод на живот. “, съобщи индийският министър председател.

В заключителната част на своята тирада Моди дефинира три целта, на които света би трябвало да обърне особено внимание:

– Световната стопанска система би трябвало да бъде по-приобщаваща

– Политиците би трябвало да продължат да следват международния ред, основан на общоприети правила

– Големите институции, които дават отговор за политиката, стопанската система и сигурността в международен мащаб, би трябвало да бъдат реформирани

Моди приключи с това, че Индия може да бъде хуманизираща и хармонизираща мощ в един нерешителен свят, цитирайки индийски мантри и поеми, които проповядват мир и независимост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР