Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир
Коментари Харесай

Нов инцидент след преследване на мигранти. Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подават оставки, оповестиха двамата по време на брифинг във вторник. Повод за решението им е нов пътен случай , станал след полицейско гонене на бус, превозвал незаконни мигранти.

При злополуката съществено е потърпевш един служител на реда , който е откаран в болница " Св. Анна " в София с тежка черепно-мозъчна контузия. Там са настанени още водачът на буса, който е българин, както и трима от мигрантите, които са били във возилото. Четвърти потърпевш мигрант е признат във Военномедицинската академия. По информация на БНР става въпрос за сирийски жители.

Това е втори сходен случай в последните месеци. При гонене на рейс с незаконни мигранти в края на юли. По случая бяха упрекнати трима сирийци. По-рано през ноември пък на българо-турската граница беше, до момента в който охраняваше граничната ограда. След това турските управляващи задържаха двама братя, един от които след това беше освободен от съда в Одрин.
 Удареният полицайски бус.
" При такова законодателство, което насърчава този тип бизнес [каналджийството], тъй като това в действителност е бизнес с доста пари в него, няма по какъв начин резултатите да са разнообразни. Да, ние обучихме сътрудниците, да, снаряжихме ги, само че би трябвало законодателната власт да покаже, че желае да отбрани българските служители на реда на пътя ", разяснява основният секретар Тодоров във вторник.

По думите му през 2021 и 2022 година са формирани към 4000 следствия , свързани с трафик на хора , като половината от тях са завършили с неоправдателни присъди. Едва 158 от тях обаче са ефикасни, към 1300 са условни, а близо 2000 плануват само санкции, посочи Тодоров, призовавайки Народното събрание да одобри по-тежки санкции в сходни случаи.

Катастрофата във вторник е станала към 7:00 часа сутринта на Околовръстното шосе в София, в региона на Казичене . Според първичната информация от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), бус с към десетима незаконни мигранти е бил преследван близо 50 км – още от тунела " Траянови врата " на автомагистрала " Тракия ".
 Бусът, който е превозвал незаконните мигранти.
" Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал за прекъсване. В разследване на преследването е ударен наш бус, който е чакал в профил да се включи в преследването ", сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Калоян Милтенов .

По думите му конфликтът е станал, откакто бусът с мигрантите е навлязъл в ръкава на " Църна маца ". В момента на удара в изчакващия полицейски бус е имало единствено един чиновник на Министерство на вътрешните работи – 51-годишният служител на реда, който след това е признат с тежки пострадвания в болница " Св. Анна ".

Шофьорът на преследвания бус е български жител. По неофициална информация на БНР той е престъпно проявен с голям брой регистрации в полицията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР