Главният прокурор Сотир Цацаров стартира проверка за съответствие на дейността

...
Главният прокурор Сотир Цацаров стартира проверка за съответствие на дейността
Коментари Харесай

Цацаров започва проверка срещу партията на Местан

Главният прокурор Сотир Цацаров започва инспекция за сходство на активността на Политическа партия ДОСТ с наредбите на конституцията и закона за политическите партии , оповестиха от прокуратурата.
Припомняме, че във вторник (26 март) евродепутатът Ангел Джамбазки внася сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров поради стартирането на национална подписка на партия ДОСТ с искане за законово признание на статут на национално малцинство.
" Партия " ДОСТ е турска партия. Партия на Ердоган. Пета колона на Ердоган в България, също както и дианетското мюфтийство. Това са антибългарски организации. Те би трябвало да бъдат неразрешени, а заговорниците съдени и наказани за национално изменничество ", съобщи евродепутатът.
Партия ДОСТ разгласява на 26 март декларация за образуване и осъществяване на " Национална подписка с искане за законово признание от страна на българската страна на статут на национално малцинство ".
" Обръщаме се към всички представители на малцинствата, както самоуверено и самоотвержено се противопоставихме на асимилаторската политика на комунистическата партия и тоталитарната страна, по този начин и в този момент, в условия на народна власт да желаяме самоуверено и отговорно това, което по право ни принадлежи според интернационалните контракти. Всеки човек се ражда със своята еднаквост – етническа, религиозна и културна, и с правата, свързани с нея. Признаването и гарантирането им е симптом на цивилизационна политика, а отричането им – ни повече, ни по-малко, е пещерен шовинизъм и дискриминация, несъвместими със статуса на България – член на НАТО и Европейски Съюз ", показват в писмото си, изпратено до медиите, от партията.
" С оглед наличието на декларацията и отправените в нея претенции, както и във връзка на обществени изказвания в тази тенденция на ръководителя на партията, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди осъществяването на инспекция от Върховната касационна прокуратура. Предмет на инспекцията е сходството на активността на Политическа партия ДОСТ с наредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и по този начин възможното съществуване на предпоставките по член 149 алинея 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на политическа партия/ или по член 40 алинея 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разформироване на политическа партия ", прецизират във връзка със проветката от прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР