Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи проектът за промени в Закона

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи проектът за промени в Закона
Коментари Харесай

Цацаров: Чуждо финансиране за магистратските организации е допустимо само, ако е от Европа

Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа планът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортиран предходната седмица от ръководещите, с който се планува ограничаване на финансирането на съсловните организации на магистратите.

На брифинг в Съдебната палата, даден по отношение на следствието за убийството на 20 годишната Виола Николова, Цацаров разяснява концепциите, против които се оповестиха болшинството от организациите на съдии. Цацаров счита, че към магистратите би трябвало има по-високи условия, което изключвало те да работят по планове, спонсорирани от непознати страни.

Но откакто България била член на Европейския съюз, не можело да се забрани финансиране по планове на Европейския съюз и на страните членки. Затова за Цацаров задоволително е планът да се поправя и да се забрани финансирането от всички страни и планове, като се изключи тези на страните от Европейския съюз.

Безплатен обяд няма - и в гранответе също няма безвъзмезден обяд

" Нормата или планът, който е препоръчан, се нуждае от известна промяна. България е страна, пълновръстен член на Европейския съюз – затова не може да бъде неразрешено на магистратските организации да вземат участие в планове, които са на Европейски Съюз ", съобщи основният прокурор и даде образец с планове по стратегия " Добро ръководство ".

" Но всевъзможни други външни донори - било те фондации, било фондации, зад които стоят избрани страни, било частни лица - те са несъвместими със статута на магистрата. Безплатен обяд няма - и в гранответе също няма безвъзмезден обяд ", съобщи още основният прокурор.

" Капитал " напомня, че в качеството си на арбитър от Окръжен съд - Пловдив той също е употребил, и то неведнъж, задгранично донорско финансиране - в границите на програмата " Укрепване на правосъдната система " (1999-2007 г.), финансирана от Американската организация за интернационално развиване, след това в границите на планове на Програмата за развиване на правосъдната система, финансирана от " Америка за България ", визити на Съединени американски щати в границите на обучителна стратегия и други

Подкрепа и за кариерния бонус за членовете на правосъдния съвет

Главният прокурор разяснява и друго противоречиво предложение от плана, който ще бъде прегледан на следващия ден на първо четене в правната комисия в Народното събрание. То планува членовете на сегашния правосъден съвет да след края на мандата им те да могат да избират в коя конструкция на правосъдната власт да бъдат възобновени. Сегашното състояние е те да се връщат на мястото, което са заемали, преди да бъдат определени. По този метод щяло да се поправи едно неразбирателство, защото сега законът предвиждал такава алтернатива единствено за магистратите, които отиват на работа в изпълнителната власт, само че не и за членовете на Висшия правосъден съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР