Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно
Коментари Харесай

Гешев поиска парламентът да свали имунитета на Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на депутата Радостин Василев , заяви Българска телеграфна агенция.

Василев е определен за депутат от обединението “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ). Искането на основния прокурор е по от четвъртък.

Държавното обвиняване заяви по-рано, че в границите на следствието против Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 година той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова посредством заплашване, обратно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия " ИТН " (ИТН) в 47 Народно събрание, както и поста си на народен представител. Разследването е почнало през юли.

За да може прокуратурата да стартира на наказателно гонене против Василев, е нужно позволение или документално единодушие на Народното събрание.

Депутатът дефинира настояването на СГП за събаряне на имунитета като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена партия “Продължаваме смяната ”.

През юли 2022 година Има Такъв Народ, част от която по това време беше и Василев, напусна ръководещата коалиция с “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”. Така партията на Слави Трифонов остави без болшинство в Народното събрание държавното управление на Кирил Петков.

Няколко от парламентарната група на партията и резервираха поддръжката си за кабинета. Василев, тогава министър на спорта, също напусна Има Такъв Народ. Малко по-късно управлението на Има Такъв Народ упрекна Василев, че е заплашвал Иванова за да я накара също да напусне групата на Има Такъв Народ. Тогава Василев отхвърли изказванията, че е употребявал опасност против Иванова.

След известието за настояването на СГП в четврътък депутатът сподели, че ще реши дали да се откаже от имунитета си, когато се запознае с настояването на прокуратурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР