Главният прокурор Иван Гешев ангажира КЕВР да упражни правомощията си

...
Главният прокурор Иван Гешев ангажира КЕВР да упражни правомощията си
Коментари Харесай

Гешев ангажира КЕВР да намали цената водата

Главният прокурор Иван Гешев ангажира КЕВР да упражни пълномощията си и да смъкна цената на водата. След инспекция Върховната административна прокуратура (ВАП) ангажира КЕВР по отношение на пълномощията за контролиране на цените на ВиК услугите, оповестиха от прокуратурата.  Във връзка с изявления в медиите за недобро положение на ВиК мрежата в страната, в това число за създаване на водопроводи с тръби, които не са пригодени за водоснабдяване, вследствие на което се основават предпоставки и за повреди, и за прахосване на вода, по самодейност на ВАП през февруари 2020 година е предоставена инспекция на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Предмет на инспекцията е наличие на стратегиите за реализиране на годишните целеви равнища на индикаторите за качество на предоставяните ВиК услуги, в това число и за понижаване на загубите на вода в утвърдените бизнеспланове; фактическо осъществяване на дейностите от ремонтните и индустриалните стратегии от бизнесплановете, наложителни за ВиК оператора; потребление (при осъществяване на последните дейности) на материали, които подхождат по качество, предопределение и така нататък и са добити от ВиК оператора за влагането им в регистрираните работи.

В показаните от КЕВР резултати е заключено, че от осъществената инспекция върху осъществяването на утвърдените бизнес проекти при нито един от ВиК операторите не е било открито цялостно осъществяване на всички индикатори за качество през 2019 година съгласно утвърдените равнища в бизнес проекта. От общо 29 сдружения с утвърден бизнес проект 5 са отчели над 50% несъблюдение, 11 са отчели сред 40-50% несъблюдение, при останалите 13 сдружения неизпълнените равнища на индикатори за качество варират сред 7 и 11.

В отчета на КЕВР са изброени редица отрицателни констатации. Това наложи спомагателни ограничения по реда на надзора за правда, в отбрана на публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) през май 2020 година ръководителят на КЕВР е зает от ВАП за преценка за предприемане на дейности по реда на чл.38 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, с оглед плануванаъа административно-наказателна отговорност за несъблюдение на избраните индикатори за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

В същия акт на ВАП са посочени и нормативните актове за контролиране на ВиК услуги, с които се разпорежда на КЕВР да извърши оценка на качеството им според от достигнатите самостоятелни годишни целеви равнища на индикаторите за тяхното качество. Тази оценка е скрепена от нормативните разпореждания с опция за използване на финансови корекции, които съставляват изменение на утвърдените цени на ВиК услугите, чрез изменение на коефициенти за нужните доходи на оператора при настоящ регулаторен интервал 2017-2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР