Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние изрази днес

...
Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние изрази днес
Коментари Харесай

Мишел Барние оптимист за споразумението за Брекзита

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзита Мишел Барние изрази през днешния ден оптимизъм, че през идващите 6-8 седмици може да бъде реализирано съглашение с Англия за изискванията по нейното овакантяване на съюза, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

"Мисля, че в случай че сме реалисти, в границите на шест или осем седмици сме в положение да стигнем до съглашение по първия стадий от договарянията, който е договорът за Брекзита ", сподели Барние на конференция в словенския град Блед. "Трябва да реализираме съглашение преди началото на ноември. Мисля, че това е допустимо ", добави той. Двете договарящи страни са определили средата на октомври като краен период за подписване на договорката, само че Барние от седмици споделя, че тази дата може да бъде изместена напред. Той е намеквал също, че съглашението безусловно би трябвало да е налице доникъде на ноември, с цел да има време за последващите ратификационни процедури.

Споразумението за Брекзита би трябвало да включва изискванията за "развода ", както и да фиксира 21-месечен временен интервал. Документът ще съдържа още политическо съглашение за бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз след раздялата, планувана за края на март следващата година. Пред Стратегическия конгрес в Блед Мишел Барние сподели, че 85 на 100 от текстовете по съглашението са подготвени. Но по думите му остават значими тематики като границата с Ирландия, географските названия, уточняващи произхода на някои аграрни артикули, както и юрисдикцията на Европейския съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР