Главният изпълнителен директор на "УниКредит" - Жан-Пиер Мюстие - ще

...
Главният изпълнителен директор на "УниКредит" - Жан-Пиер Мюстие - ще
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на УниКредит подава оставка

Главният изпълнителен шеф на "УниКредит " - Жан-Пиер Мюстие - ще се отдръпна от поста си през април 2021-а когато изтича и мандата му. В публично изказване в късните вечерни часове на 30 ноември Мюстие показва, че е взел това решение поради несъгласието на банковия ръб с новата му бизнес тактика и с главните й стълбове. И че с отдръпването си дава опция на новия банков мениджмънт да създаде и следва нова политика.

"УниКредит " пък разгласи, че бордът на шефовете и новият му ръководител Пиер Карло Падоан ще стартират да набират външни и вътрешни претенденти, които да заменят Мюстие. Процедурата ще започва на 2 декември.

Трусовете на върха в италианския банков водач "УниКредит " изпреварват оповестените за тази седмица решителни разисквания за бъдещето на Мюстие, което е под въпрос след разногласията към евентуалното усвояване на проблематичния районен съперник "Банка Монте дей Паски ди Сиена ". Преди плануваните полемики членовете на борда на "УниКредит " организираха изключително, непланирано заседание в почивния 29 ноември. Неформалните диалози са били съсредоточени върху обновяването на борда преди края на мандата на Мюстие, който изтича през април, настояват осведомени с тематиката лица.

Местният Il Sole 24 Ore пък заяви в неделното си издание, че бордът е трябвало да разиска изискванията на Мюстие да остане отпред на единствената италианска "системно значима в световен аспект " банка за още три години.

Събитията се случват след смутна година за "УниКредит ". Мюстие, сходно на доста други основни изпълнителни шефове от сектора, бе заставен да се откаже от амбициозните си проекти за банковия бизнес поради пандемията от COVID-19. Той влезе в конфликт с някои членове на банковия ръб през последните месеци поради метода си към наболялата тематика за сливанията и поглъщанията в сектора и с изказванията си, че "УниКредит " би трябвало да се дистанцира от набиращата мощ консолидационна вълна на локалния пазар и да се концентрира върху естествения си напредък.

Мюстие неведнъж се е противопоставял на поглъщанията и е споделял, че би предпочел да заплати дивиденти на акционерите. Което несъмнено не е по усета на италианското министерство на финансите, което интензивно натиска "УниКредит " да придобие избавената с пари на италианските данъкоплатци и следена от страната "Монте Паски ", с цел да извърши уговорките си към Брюксел, поети по време на избавителната акция. Назначаването на Пиер Карло Падоан - някогашен финансов министър на Италия от 2014-а до 2018-а и проектант на избавителната интервенция на "Монте Паски " - за идващ ръководител на борда на "УниКредит " (което банката към този момент обяви), цели да разчисти пътя за поглъщането, настояват добре осведомените източници.

Същевременно, Мюстие работеше интензивно по осъвременяването на стратегическия проект на банката, който трябваше да разгласи при започване на 2021-а, тъй като несигурността, провокирана от болестта, усложни постигането на в началото обрисуваните банкови цели. В началото на ноември той разгласи, че краткотрайно се отхвърля от концепцията да отдели задграничните активи на "УниКредит " в независима конструкция. Този проект засягаше бизнеса на италианския заемодател в Германия и в Австрия, който трябваше да се разграничи от по-рисковите интервенции на "УниКредит " на националния пазар и който стана не чак толкоз належащ откакто великодушната стратегия на Европейската централна банка за покупка на облигации намали внезапно рисковите награди сред обособените страни. Запознати с кухнята лица настояват, че въпросната скица е провокирала неодобрение в банката.

Италия, паралелно с Испания, е измежду европейските пазари с набираща скорост банкова консолидация. Италианската "Интеза Санпаоло " (основният районен противник на "УниКредит ") купи по-дребната "Ю Би Ай банка ", а италианското отделение на "Креди агрикол " предлага към 875 млн. щ. $, с цел да придобие "Кредито Валтелинезе ".

Мюстие пък се отдръпна от тазгодишното съревнование за основен изпълнителен шеф на "Ейч Ес Би Си холдингс ", в което беше основният противник на краткотрайния началник на банката Ноел Куин. Решението на Мюстие, съгласно осведомено с въпроса лице, било подбудено от преценката му, че не би трябвало да напуща "УниКредит " тъкмо преди представянето на новия стратегически проект на банката и в изискванията на растящите страхове от разпространяването на COVID-19.

Петдесет и девегодишният Мюстие- една от най-популярните и изявени фигури в европейския финансов отрасъл - пое ръководството на "УниКредит " през юли 2016-а. Той съумя да редуцира разноските, да почисти банковия баланс от голяма част проблематични заеми, да притегли повече средства от вложителите и да продаде активи за над 25 милиарда евро, като в същото време постави старания да опрости банковата конструкция и да усъвършенства вложението на банковия капитал. След като политиците осуетиха упоритостите му за трансгранично обединяване, Мюстие изключи каквито и да било сливания и поглъщания на локална основа и неведнъж заявяваше, че спомагателният капитал ще се употребява в поддръжка на стопанската система и за възмездяване на вложителите.

"УниКредит " завърши третото тримесечие на облага, която надвиши прогнозите на анализаторите, с помощта на увеличените доходи от търговски интервенции и по-малкото количество заделени кредитни хранителни запаси. Въпреки въздействието на пандемията върху длъжниците, кредитната институция съумя да редуцира коефициента на необслужваните заеми до 4.7% към 30 септември - най-ниският дял измежду главните й противници. Пазарната оценка на "УниКредит " обаче е намаляла с към 33% през тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР