Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски ще

...
Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски ще
Коментари Харесай

Президентът назначи Илия Лингорски за член на Управителния съвет на БНБ

Главният икономист на Българската банка за развиване Илия Лингорски ще бъде член на Управителния съвет на Българска народна банка, излиза наяве от указа на президента Румен Радев, оповестен в "Държавен вестник ". Указът е от 15 април и е обнародван с днешния брой на вестника, осведоми БНР

По закон Управителният съвет на Българска народна банка се състои от шефа и подуправителите, които се избират от Народното събрание и трима членове, които се избират от президента.

От указа, обнародван в "Държавен вестник ", излиза наяве, че мандатът на Илия Лингорски стартира на 18 юни. Тогава ще е завършил мандатът на Елица Николова – тя още веднъж е предопределение на президента, само че с декрет на Росен Плевнелиев.

Към сегашния миг Лингорски е основен икономист на Българската банка за развиване (ББР), като зае този пост още при ръководството на Стоян Мавродиев в банката. Въпреки че в управлението ѝ бяха направени доста промени, изключително при мандата на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, Лингорски резервира поста си.

С прекосяването му в Българска народна банка квотата на Румен Радев ще е напълно попълнена, като от нея в Управителния съвет влизат някогашният заместник-министър на финансите Людмила Елкова и професор Николай Неновски, който и преди е бил член на Управителния съвет и даже определен за подуправител, само че с идването на ГЕРБ на власт решението бе ревизирано.

Миналата седмица Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка и по този начин актуалният гуверньор Димитър Радев продължава да ръководи банката.

Освен на Радев, са изтекли мандатите на двама от тримата подуправители – Калин Христов, който управлява ръководство "Емисионно " и Нина Стоянова – виновна за ръководство "Банково ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР