Главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев е категоричен, че ще

...
Главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев е категоричен, че ще
Коментари Харесай

Кунчев: Вдигнем ли ограниченията сега - през януари ще стане страшно и ще измрем яко

Главният държавен здравен контрольор доц.Ангел Кунчев е безапелационен, че ще допуснем съществена неточност, в случай че след 21 декември разхлабим противоепидемичните ограничения. Малко по-рано през днешния ден и лекари приканиха локдаунът да бъде продължен най-малко до Ивановден - 7 януари 2021 година.

" До края на седмицата би трябвало да се реши какво ще вършим с ограниченията. От една страна имаме искане от политическа страна ограниченията да бъдат разхлабени, хората желаят да честват с околните си. От друга страна цифрите демонстрират едно напълно леко равнище на спад, което е мотив за оптимизъм, едно плато. В последните дни натискът над лечебните заведения понижава. На този декор, в случай че създадем нелепостта да вдигнем ограниченията, резултатът ще е изумителен – в средата на януари ще напълним трагично лечебните заведения и броят на инфектираните и смъртните случаи ще нарасне доста. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, в случай че не вземем точните решения ", сподели доцент Ангел Кунчев по време на уебинар на тематика " Масовите имунизации - ключ към превъзмогване на COVID-19 пандемията и предотвратяване от рискови заразни болести ".

Нещата се развиват доста динамично. Радвам, се, че успяхме да одобрявам националния имунизационен проект, само че той е рамката, която би трябвало да се извърши със наличие. Ще се работи с 5-6 ваксини против COVID-19, в 6-7 етапи, което оставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, уточни той.

" Няма някаква трагична смяна в развиването на пандемията. Много деликатно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са спорни. Към вчерашна дата св страните в Европа междинният % на смяна за двата 14-дневни интервала е плюс 4,5% Има едно започващо повишаване на случаите. За България това число е минус 4,8%, което е мотив заоптимизъм. Но ние първо понижаваме за първи път, а и има страни, където понижението е много по-сериозно. В същото време има и страни с много забележителен растеж – като да вземем за пример Дания с над 70%. Промяната зависи от това каква страна какви ограничения ползва ", съобщи доцент Кунчев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР