Главен инспектор Иван Иванов е началник на Първо РУП-Бургас, най-натоварената

...
Главен инспектор Иван Иванов е началник на Първо РУП-Бургас, най-натоварената
Коментари Харесай

Началникът на Първо РУП-Бургас люто се закани: Натрапчивите травестити ще полагат обществено полезен труд

Главен контрольор Иван Иванов е шеф на Първо РУП-Бургас, най-натоварената кримитеритория в Бургас - централната градска част и кв. Победа, където са съсредоточени най-низките прояви на публични връзки. Това написа Флагман бг Районната прокуратура в Бургас се самосезира в понеделник след серия и разпореди на Първо РУП да извършат нужните дейности за дефинитивно " почистване " на региона към Старата поща - това е най-касивата част т остарелия Бургас, завладяна от долнопробни проститутки и наркомани, само че известна най-много като гнездото на травестите. В период от 30 дни събраните материали и доказателства да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, с цел да се види дали някои мъртви текстове в Наказателен кодекс могат да проработят - в интерес на естествените жители и за предварителна защита на останалите.

- Г-н Иванов, Районната прокуратурата в Бургас излезе с прессъобщение, че са почистени проституиращите травестити и циганките, предлагащи платена обич в региона на Старата поща, като са разпореди на Първо Районно ръководство да извърши още инспекции. Впрочем години наред виждахме, че ги профилактирате всекидневно, само че без резултат?

- Във връзка с предписание на прокуратурата и възлагане на инспекцията на Първо РУП-Бургас мога да заявя, че елементарно ще бъдат изпълнени всички инструкции, ние от 10 дни правим мероприятия за застраховане сигурността там. Основното сборище е на територията на Първо – градинката до Старата поща, тя е под контрола ни непрекъснато. Всички лица са открити, предупреждавани са с протоколи и имаме явен логаритъм за работа. Тези, които не са с открита идентичност, се задържат до установяването на самоличността им. Следващата територия за почистване е регионът към Алианц в кв.Победа.

- Сред тях има ли малолетни?

- Да. Вчера беше арестувано проституиращо лице, малолетно, от ромски генезис, бременна е. Настанена в Дома за краткотрайно настаняване за малолетни и малолетни, който е към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Бургас.

- Непълнолетните, които оферират полови услуги, имат ли родители, прави ли се връзка с тях?

- Имат родители, само че те не се грижат за тях. Така че тия старания са напразни.

- Кои са другите сборища на проституиращите с изключение на регионът към Старата поща?

- По предписание на прокуратурата са посочени градинките единствено към Старата поща. Ние имаме общо три сборища, които са под непрестанен надзор. Мероприятията са взаимни с сътрудници от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, като вземат участие и чиновници от профилираните полицейски сили. Трите сборища са – пред Старата поща, пред автогара Юг и до Алианц в кв. Победа, до бензиностанция Петрол. Там също имаме огромни проблеми с проституиращи лица. И там задържаме малолетни. Контингентът, който задържаме на денонощие, е към 6-7 души.

- Какво се случва след задържането?

- Установяваме самоличността, предизвестяваме ги с протоколи, и ги пускаме. Но това за нас към този момент е неработещ вид. Обществото желае да види твърдата ни ръка и ние дружно с прокуратурата ще се постараем да използван закона. Откакто сме почнали мероприятията, събираме данни за проституиращите лица - травеститите от мъжки пол, които се обличат и се показват натрапчиво за дами, както и за самите проститутки. Предупреждавам, че сме събрали данни от и за клиентите им, също от недоволни жители, които алармират. Ще потвърдим, че получават нетрудови приходи и ще откри метод да положат публично потребен труд. Има такиви правила в Наказателен кодекс, които са мъртво родени, само че ще ги съживим.

- Като стана въпрос за клиентите им, какви са, тъй като тези хора рискуват здравето си?

- Клиентите са всевъзможни. Не единствено от ромски генезис – българи, турци, от всички националности, има и непознати жители. Много от лицата не са жители на Бургас. Предимно са преминаващи през града. Особено през летния сезон. Установили сме, че доста от тях са били в нетрезво положение и тогава са тръгнали да търсят полови услуги. Има ограбени. Вземат им главно телефони, портфейли. При осъществяването на такива полови услуги, клиентът е лесна плячка От началото на годината имаме пет заявки на лица, потърпевши от кражба. Уведомили сме прокуратурата още преди да се самосезира. Толкова са записаните ни случаи, само че сигурно са повече, по обясними аргументи потърпевшите мълчат.

- Как си обяснявате прокуратурата да се самосезира след обява, в случай, че вие доста преди този момент сте я уведомявали?

- Аз не мога да разясня дейностите на прокуратурата. Мога единствено да кажа, че ние с тях работим доста добре. С административния началник на Районната прокуратура в Бургас Иван Кирков сме в отлични връзки. Самосезирането е по отношение на ваша обява . Това закононарушение, декларирано от тях като въоръжен обир ние разследвахме докрая. Имаме формирано досъдебно произвеждане, което е потвърдило, че същите са излъгали и са подали подправен сигнал в Първо РУП, тъй като са били подплашени от лицата, които са ги подгонили. По този случай сме работили няколко дни. Все отново подаденият сигнал беше за тежко закононарушение.

- Какви наказателни промени са нужни, с цел да разчистим дефинитивно тези " детайли "?

- Има в Наказателния кодекс задоволително формулировки за полови закононарушения, там е елементарно. За самата проституция – тя не е закононарушение, както и за държанието на травестите – всеки има право да дефинира полова принадлежност, единствено че те просто прекаляват.

- Има ли статистика на броя на проституиращите циганки и травестити, множеството от които са роми?

– 6 травестити са открити по списъчен доклад. Имаме полицейски контрольор, който следи тези лица, множеството от тях живеят на територията на полицейски сектор Победа, който също е към Първо РУП, само че идват в центъра да проституират. Основно живеят в кв. Победа и Акациите. Явно клиентите ги търсят тук – в Централната градска част. Днес сутринта ми рапортуваха за вчерашните – през светлата част какъв брой арестувани има, през тъмната част какъв брой са, от кое място са, какви са и така нататък Стари наши познайници са, множеството от тях нямат документи за идентичност и поради това се постанова да се открият за кой ли път.

- А има ли понижаване на броя, откогато са стартирани инспекциите на Първо РУП-Бургас?

- Категорично да! Вчера денем да вземем за пример при инспекцията на Старата поща не е открит нито един травестит, нощес се е появил единствено един.

- А при първия ден на инспекцията какъв брой бяха открити?

- Мероприятия започнахме на 9-ти октомври, тогава бяха открити двама. Всеки ден е друга, не са непрекъснато, има интервали, когато са повече, изключително през летния сезон, зимата ги няма. Имаме предложение на Старата поща да бъде сложено видеонаблюдение. Защото не можем да имаме непрекъснато полицейско наличие. Също по този начин и осветлението там да се усъвършенства. При положително осветяване и видеонаблюдение няма да могат да нарушават публичния ред. Но тези ограничения ще ги предприемем с Община Бургас.

- Отправено ли е предлагането към администрацията или предстоят диалози?

- Предложението е направено, предстоят и още срещи. По нашите разпоредби ние сме изготвили работни карти, с цел да се направи разбор на престъпността на региона. За другото сборище в кв. Победа казусът е още по-сериозен. Получавали сме сигнали и от шефа на Алианц. Там подхващаме по-сериозни ограничения, защото знаем времето, когато се появяват клиенти. Там клиентите им също са разнообразни – българи, турци, хора от ромски генезис. Преди две години имаше тежък случай - мъж от турски генезис беше взел малолетно момиче за полови услуги и откакто заредил на бензиностанцията, гръмва газовата бутилка в колата, двамата бяха признати в тежко положение в болница. Често клиентите им са от корабите с непознат екипаж – турци, филипинци и други

- Как да ви оказват помощ жителите?

- Ако станат очевидци на нарушение на публичния ред, да подадат сигнала на тел. на 112. Оказва се, че ние просто нямаме сигнали. Хората не желаят да се ангажират. А ние би трябвало да имаме формален сигнал, с цел да имаме съображение за осъществяване на инспекция.

Ние в този момент работим на три места, като правим надзор на едното сборище, те се местят на другото и по този начин си играем като котка и мишка. Оттам те се връщат отново на остарялото. Сега ги притискаме по едно и също време.

Разпореждането на прокуратурата е за градинката зад Старата поща. Другите две сборища изобщо не се загатват в него, а там непрекъснато се изпълняваме обезпечаващи мероприятия. Може би от прокуратурата показват този регион поради обявата на Флагман.бг, поради който се самосезират. Това, което направихме ние преди прокуратурата да се самосезира, е да ги уведомим с докладна бележка от полицейския контрольор. За кв. Победа дава отговор началникът на полицейския сектор в квартала, който също е към Първо РУП-Бургас – Стамат Христов. Докладни мемоари от него също сме представяли. Искаме действително да обединим старания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР