Главата на Българската православна църква патриарх Неофит посрещна мощите на

...
Главата на Българската православна църква патриарх Неофит посрещна мощите на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски

Главата на Българската православна черква патриарх Неофит посрещна мощите на св. патриарх Евтимий Търновски. Той се поклони пред тях в митрополитския храм " Св. великомъченица Марина " в двора на Софийската света митрополия, оповестява БиТиВи.

Мощите на духовника, водил защитата на Търново през 1393 година, дойдоха от Бачковския манастир тази заран. Тленните остатъци ще бъдат краткотрайно изложени за поклонение в храма.

По решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 година в Търново. През 1350 година става духовник в Килифарския манастир. По-късно живее няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотява в пещера край столицата. През 1375 година е определен за патриарх . Той управлява отбраната на обсадената столица Търново по време на обсадата на османските турци в края на XIV век.
 Патриарх Неофит се поклони на мощите на Св. Св. Кирил и Методий
Патриарх Неофит се поклони на мощите на Св. Св. Кирил и Методий

Игуменът на Светогорския манастир Есфигмен му подари икона на Богородица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР