Глад за инженери в сектор възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Търсят

...
Глад за инженери в сектор възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Търсят
Коментари Харесай

Спешно се търсят инженери. Двойна заплата

Глад за инженери в бранш възобновими енергийни източници (ВЕИ). Търсят се хора със специалности " Електроенергетика ", " Електрообзавеждане ", електротехници, както и монтажници на железни структури, свързани с монтирането на наземни и покривни централи. Това сподели ръководителят на съдружие " Соларна Академия България " доктор инж. Веселин Тодоров в изявление за Българска телеграфна агенция във връзка първото кариерно ревю и конгрес за професионално развиване във ВЕИ промишлеността - " Презареди кариерата си ", което се организира предходната седмица в София.

По думите му дефицитът на експерти във ВЕИ бранша към този момент се усеща съществено. Желанието за вложения в него провокира сериозен дефицит на работна мощ и изключително на квалифицирани фрагменти.
-->
" Това е по-страшното, защото неналичието на квалифицирана работна ръка води до огромни неточности, които в един миг ще доведат до компрометирани централи и надлежно до компрометирани планове ", съобщи още специалистът.

Пазарът във ВЕИ промишлеността в България и чужбина е друг, изясни ръководителят на " Соларна Академия България ". Той посочи, че няколко са факторите, които обуславят неналичието на фрагменти у нас. Българските компании са се наложили като едни от мощните в европейските страни за инсталиране на фотоволтаични централи.

" Ние следим един експорт на работна ръка във връзка с фрагменти в бранш ВЕИ за чужбина – за страни като Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, където отново работят български компании, само че за непознатия пазар, като в България остава доста дребен % от инсталаторите ", добави Веселин Тодоров. Той уточни, че заплатите, които се дават в чужбина, са приблизително сред 4000 и 6000 лв. за работа по задгранични планове, до момента в който за работа по български планове възнагражденията варират сред 2000 и 3000 лв..

Вносът на работна ръка в България от страни, които са отвън Европейски Съюз, е много комплициран поради процедурни спънки. " Другото, което е под въпрос, е компетенцията, с която ще дойдат тези фрагменти “, добави доктор. инж. Тодоров. Според него е време да се влага в фрагментите в България.

" Имаме доста младежи, които са надарени и които с ангажираност и приобщаване към трудовите привички могат да бъдат добре оползотворени точно в енергийната промяна ", разяснява той. На въпрос дали страната оказва помощ в този развой, той отговори, че защото във ВЕИ бранша се учат сложни науки като физика, математика и други, още в междинното обучение би трябвало да се вкара дуалната форма на образование. Освен това би трябвало да има тласъци за бизнеса да наема възпитаници от 11-и и 12-и клас, както и студенти.

Според ръководителя на " Соларна академия България " това може докара до естествена кооперация сред образователните заведения, просветителната система и бизнес. " В момента точно тази връзка е скъсана в България ", уточни той.

Дори и в този момент да стартира процесът на образование на експерти във ВЕИ промишлеността, ще са нужни най-малко 5 години, до момента в който той приключи. Затова би трябвало да се обърне внимание на центровете за професионално образование, смята ръководителят на " Соларна Академия България ".

Той е на мнение, че залагането на съответни стратегии в центровете за професионално образование, техния надзор, акредитацията, както и осведомителните компании, може да окажат позитивно въздействие на ВЕИ бранша. Освен това има технологии, които не се учат нито в междинното, нито във висшето обучение, като геотермалните и водородните. " Там няма фрагменти, които могат да създадат една атомна станция в България ", посочи Веселин Тодоров.

По думите му конкуренцията при подбора на фрагменти слага бизнеса в неприятно състояние, защото те липсват на пазара. Затова бизнесът би трябвало да прави компромис със чиновниците, които наема, от там се вършат взаимни отстъпки и с качеството на предлаганите услуги. От друга страна съгласно него огромна част от фрагментите си разрешават да " извиват " ръцете на бизнеса.

" Заради това мисля, че е време страната да се намеси, защото това следва в идващите 10 години. То ще е цялост от разнообразни технологии – фотоволтаичните централи, геотермалните централи, водородните централи, както и други нови технологии, които занапред навлизат в България. Голям проблем може да сътвори недобре подготвеният личен състав, тъй като той води до некачествено осъществяване в централите ", разяснява още ръководителят на съдружие " Соларна Академия България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР