Гинка Върбакова Върбакова се оказва анонимен милионер - като Корейко

...
Гинка Върбакова Върбакова се оказва анонимен милионер - като Корейко
Коментари Харесай

Мнения Daily - Търговска тайна, преминаваща в омерта

Гинка Върбакова

Върбакова се оказва неизвестен милионер - като Корейко от " Златния телец " Още по тематиката
Мнения Daily - Ако ДАНС работеше в наш интерес...

И още: Олигархичната страна е неприятен стопанин; По-важни са въпросите към договорката за ЧЕЗ
27 фев 2018
Мнения Daily - Защо нито един огромен енергиен състезател не желае ЧЕЗ

И още: Могат ли Вацлав и Милка да подарят жиците на Кабо Верде; Изборът на нов началник на градския съд е игра с белязани карти
26 фев 2018 Мистерията ЧЕЗ
Търговска загадка, преминаваща в омерта

От коментар на Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Вземете пресния случай с госпожа Гинка Върбакова. Тя сподели, че има 100 милиона лв., към 120 милиона би следвало да извади от джоба си на следващия ден, с цел да притегли заеми за финансиране на план за 600 милиона (20%), което значи че има още повече. Това за България е съществено благосъстояние - става известно обаче, че ние не знаем нищо за нея. Тя не е в класациите на някакъв български " Форбс ", не я интервюират другояче жадните за луксозен живот жълти медии. Върбакова се оказва един неизвестен мултимилионер - малко като Корейко от " Златния телец ", който води живот на непретенциозен руски деец.

Можем единствено да гадаем кой стои зад договорката за ЧЕЗ - дали Христо Ковачки, Делян Пеевски, руско-грузинска офшорка, самият Бойко Борисов... Съвсем скоро национал-популистите прокараха безумния си закон за бурките с аргумента, че хората у нас трябвало да вървят с намерено лице. Съгласен! Не ги смущава обаче това, че не 20 афектирани дами от Пазарджик, а най-богатите българи крият лицата си.

Подобен номер ни бе изигран с Топлоелектрическа централа Варна, преди този момент с Булгартабак; не разбрахме и кой тъкмо стои зад ликвидацията на неуместната за властта телевизия BiT. Професионално лице чартърен на име Георгиус от Кипър ще застроява Пирин - в случай че рече да унищожава природата, ще хванем на босия опинците, както към този момент сме правили. Самият министър председател съобщи, че зад него евентуално стои Цеко Минев, въпросният предприемач обаче отхвърли - и юридическият съспенс беше отсрочен за идната серия.

Най-вбесяващото във всичко това е изказванието, че всичко е законно - да вземем за пример законно е някакви хора да крият лицата си зад офшорки. С ушите си чух по какъв начин господин Симеонов (приватизирал патриотичната идея) сподели, че в тях няма нищо неприятно, това се правело " с цел да се икономисат налози ". Дали го написа в тефтерчето на Левски, не помня. Офшорната концепция обаче не просто удря в сърцето на националния ни интерес - тя трансформира в маскарад самото ни обществено пространство. А кой знае за какво кръстоносците от похода против либерализма през днешния ден обичат да пропущат тази най-уродлива негова рожба. Е да, по-лесно е да громиш бежанци или пък интерсексуални хора, в сравнение с могъщи бизнес ползи, които монополизират страната.

Самата загадка, с която е обвеяно благосъстоянието през последните десетилетия, подкопава същината на демокрацията. Защо би трябвало да се знае, че аз съм очевиден притежател на жилището си и специалността ми да е ясна за всички, а оня, от който зависят хиляди българи, да се крие? Разбирам полицията да пази в загадка какъв откуп са платили родителите за отвлечено дете, само че какво има за криене в една огромна договорка, в това коя тъкмо банка ще я финансира или от кое място си спечелил парите си? В чужбина непрестанно чета за това какъв брой пари са платили за каква компания, в гордата ни родина обаче все опираме до комерсиална загадка, преминаваща в омерта. Обяснението, че предприемачът се опасява от неприятни хора, които ще научат какъв брой е богат и ще го шантажират, ни взима за балъци. Защото нарушителите надали чакат да се осведомят от малкия екран.

-------
Борисов е като италиански танк – има една предна скорост и четири задни.
Политически трусове

Скандалът ЧЕЗ може да ни разноски до урните

От коментар на Петър Чолаков за " Дневкик "

Фотограф: Георги Кожухаров
От самото начало развиването на абсурда ЧЕЗ сподели, че ръководещите ще търсят метод, с цел да бъде осуетена договорката с новата облага на " Инерком България ". Почти несъмнено е, че формалната, юридическата страна на договорката е изрядна. Въпросът беше (и остава) какъв ще бъде механизмът (дали посредством КЕВР, ДАНС, Комисия за защита на конкуренцията, Национална агенция за приходите или по различен начин) Гинка Върбакова да не стане притежател. Причината – в очите на обществото договорката, или по-точно далаверата, е компрометирана. Бойко Борисов няма навика да плува против течението. Той е като италиански танк – има една предна скорост и четири задни. В противоположен случай аферата с " Гинка от Пазарджик " може да вземе главата на Борисов. Нещо повече – да го дискредитира непоправимо даже в очите на най-верните му почитатели. Безславен завършек на една, обективно казано, впечатляваща политическа кариера.

Вече стана ясно, че КЕВР не може да стопира договорката. Не и на този стадий. Но концепцията, която лансираха министър председателят Борисов и Делян Добрев за нормативни промени (например на Закона за енергетиката), които да изиграят ролята на такава спирачка, изрично не може да бъде призната съществено. Всеки, който има и дребна визия от правната теория в България, схваща, че сходни приказки няма по какъв начин да са освен това от думи на по чашка в Ганковото кафене.

Ако задачата на един закон " Гинка " е да се попречи на съответната договорка (а не по принцип да упражнява предварителна защита, да затвори вратите за други сходни случаи, които имат директно отношение към националната сигурност), неговите разпореждания ще имат ретроактивно деяние. Освен че държавните мъже за следващ път ще станат за смях, този акт най-вероятно ще " падне " в съда и ще сътвори плодородни благоприятни условия за каузи против страната.

Моята прогноза: договорката ще бъде спряна. Надявам се обаче, че юристите на ръководещите ще отворят отново " дебелите книги " (ако в миналото са ги чели, схваща се) и като премине " нервната възбуденост " и " ажиотажът " от хорото (хоръра?), ще намерят различен, по-фин, не толкоз дърварски метод за справяне със обстановката. Но свадите към този момент излизат отвън контрола на властта.

Никаква друга управническа формула не може трайно да стабилизира кабинета " Борисов 3 ". Дори и Волен Сидеров и неговите " братя по оружие " да не престават да пият кафето със суджук. Да не напомням поговорката за плъховете и кораба. Движение за права и свободи към този момент загряват за нови избори. След края на европредседателството ще има зелен кулоар за такива. Те ще бъдат най-късно през май 2019 година, когато ще се проведат и европейските. Много по-вероятно е обаче разходката до урните да се състои доста по-рано. А до тогава – хорото ще продължи.

--------- Обединението на десните е единствено първа стъпка.
Партийно строителство

Коалицията сред ДСБ и " Да, България " е извънредно незадоволителна

От коментар на Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Велко Ангелов
Слушаме заклинанията кой бил десен, кой не бил десен Това е смешно занятие за политици, несериозно. Доста хора си отдават времето на тези въпроси, а пък времето не е за това в политиката, то е за напълно други неща – да кажеш ти какво предлагаш, какво ще промениш в бъдеще, по какъв начин ще събереш нужната мощ да осъществиш промени, пък хората ще преценяват ляв ли си, десен ли си, център ли си, а най-много дали си честен и заслужаваш доверие...

Много е значимо да се реализира тази основа – политическа коалиция сред ДСБ и " Да, България ", тъй като гласоподавателите, които са десни, само че са изрично опозиционно настроени към Борисов, бяха разграничени на половина, в това число на душeвността и на мотивацията им беше нанесен доста тежък удар...

Това, което желая да кажа за следващ път, е че съдружната форма е извънредно незадоволителна. Тя е нужна, тя е даже наложителна първа стъпка и дава опция за присъединяване в Европейския парламент, за присъединяване в идващия парламент, в случай че има предварителни избори. Но за огромна политическа задача не е задоволителна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР